Corona betekent dreun voor het Friese bedrijfsleven: honderden afzeggingen

Het Eurohotel in Leeuwarden. Foto LC

Er begint zich langzaam een beeld te ontwikkelen van de enorme schade die het coronavirus het Friese bedrijfsleven toebrengt. De impact loopt in de miljoenen.

Alleen al het afblazen van de omvangrijke luchtmachtoefening Frisian Flag scheelt de hotels minstens 1 miljoen euro aan inkomsten. Het gaat om zeker duizend buitenlandse militaire vliegers en techneuten, die vliegbasis Leeuwarden elf dagen lang als uitvalsbasis zouden gebruiken.

Lees ook | Grote internationale militaire oefening Frisian Flag afgelast vanwege corona

Zij slapen nu thuis. Daar komen nog eens de afzeggingen van zakenlieden en toeristen bij: musea houden hun deuren gesloten.

Een jaar geleden registreerde het Centraal Bureau voor de Statistiek voor de maand maart nog 53.000 hotelovernachtingen in Friesland. Nu regent het dus afzeggingen.

‘Dramatisch’

Jochem van der Schoot van het Eurohotel in Leeuwarden noemt de situatie ,,dramatisch”. De hotelbaas stelt een noodplan op, nu er tientallen annuleringen zijn binnengekomen. ,,Ik houd mijn hart vast. Het dondert hier in elkaar. Er wordt nu niks geboekt.”

In de maanden januari en februari en begin maart was 70 procent van de 47 kamers bezet. In twee dagen is dat gekelderd naar 48 procent, aldus Van der Schoot.

Dat betekent dat er 30 hotelkamers onbezet blijven. Ook de geboekte ontbijten, lunches en diners gaan dus niet door. De terugloop in boekingen en annuleringen zijn in de hele provincie gaande, weet Van der Schoot. ,,Ik heb broers met hotels in Appelscha en Vlieland en die zitten met hetzelfde.”

Eters

Ook het aantal eters neemt af. ,,Normaal hebben we zestig tot zeventig eters op een dag, maar vandaag hadden we vier mensen voor de lunch. Mensen ontwijken de horeca.”

De dertig personeelsleden nemen vakantie op of komen tijdelijk in de WW. ,,Ik overleg nu met mijn accountant”, aldus Van der Schoot. ,,We weten niet hoe lang dit gaat duren.”

Ook het Oranjehotel in Leeuwarden merkt de invloed van de coronavirus, meldt manager Sjoukje Witkop. Datzelfde geldt voor Hotel Galamadammen in Koudum waar reserveringen werden geannuleerd, zowel uit binnen- als buitenland.

WTC Expo

Het WTC Expo moet drie beurzen afblazen: Vrouw, de Bedrijvencontactdagen en Supervlooi. ,,Dit gaat ons tonnen kosten”, zegt directeur Peter Ourensma.

,,Met name voor Vrouw is het zuur. De meer dan tweehonderd standhouders hebben de afgelopen dagen alles opgebouwd en leggen juist de laatste hand aan hun stands. Morgen zou de beurs beginnen.’’

Lees ook | Corona-strop WTC Expo Leeuwarden loopt in de tonnen

Touringcarbedrijven

De parkeerterreinen bij de touringcarbedrijven Dalstra in Surhuisterveen, Paulusma in Drachten en Veenstra in Buitenpost staan normaal leeg. Deze week is de helft van het wagenpark niet uitgereden.

Gelukkig begint de grote seizoensdrukte met meerdaagse reizen pas na april. Tot nu toe is daar weinig van geannuleerd. De mensen bellen wel massaal. ,,Allemaal willen ze weten of de reis wel doorgaat of dat hij al is afgeblazen”, verklaart Bauke Hiemstra, hoofd planning van Dalstra Reizen.

De busvervoerders hebben werktijdverkorting aangevraagd. Er is sprake van een forse wachtlijst met 1877 bedrijven. Tot nu toe zijn de aanvragen van 394 bedrijven toegewezen en die van 158 bedrijven afgewezen. Bij de toewijzingen gaat het om bijna 5000 werknemers.

De touringcarbedrijven willen de kosten niet verhalen op afzeggers. ,,It binne faaks fêste klanten, dat probearje je dan yn harmony op te lossen”, zegt Jan Paulusma. Bij de meerdaagse reizen kunnen wel problemen ontstaan. ,,Wa betellet dan dy annulearringen: wy, it hotel of de fersekeraar?”, verklaart Bettie Mulder van Veenstra Reizen.

Vacatures

Praktijkmanager

Huisartsenpraktijk Poseidon

Bijzonder hoogleraar en Senior onderzoeker

CMO STAMM

Magazijnmedewerker (m/v)

Bijl & de Jong Emmeloord b.v.

Nieuws

menu