Congres VS stemt in met strenger boekenonderzoek Chinese firma's

Congres VS stemt in met strenger boekenonderzoek Chinese firma's ANP

Chinese bedrijven met een beursnotering in de Verenigde Staten, zoals Baidu en Alibaba, verliezen mogelijk die notering als Amerikaanse toezichthouders geen toegang krijgen tot de boekhouding. Na de Senaat heeft ook het Huis van Afgevaardigden ingestemd met een aanscherping van de regels. President Donald Trump moet nu zijn handtekening nog zetten onder het wetsvoorstel.

De wetgeving voorziet in een gewenningsperiode. Eventuele straffen worden pas opgelegd als drie jaar lang niet aan de regels wordt voldaan. Met de wet intensiveert Washington zijn onderzoek naar banden die Chinese bedrijven hebben met Peking. Senator John Kennedy benadrukte tijdens de behandeling van het voorstel dat het gevaarlijk is dat Chinese bedrijven de regels waar Amerikaanse bedrijven aan moeten voldoen mogen negeren.

Naast de verplichting om de boeken te laten controleren willen de VS ook weten of de bedrijven onder overheidstoezicht staan. Peking stelde fel gekant te zijn tegen het politiseren van beursregelgeving. De Chinese regering wil ook snel in gesprek over de kwestie.

Toezicht

Chinese bedrijven zijn al jaren afhankelijk van toegang tot de Amerikaanse kapitaalmarkten. En dan in het bijzonder naar dollarfinancieringen die als cruciaal worden gezien. Nu is het nog zo dat Chinese bedrijven die in de VS naar de beurs gaan nog niet door Amerikaanse accountants worden gecontroleerd. Dit omdat Peking daar geen toestemming voor geeft.

Het toezicht op de accountants in de VS gebeurt door een speciale waakhond, de Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB). China heeft vooralsnog geweigerd om samen te werken met de PCAOB.

Vacatures

Data analisten

Mediahuis Noord

Assistent-Accountant/Adviseur

Admifa Accountants & Adviseurs

TIG lasser

Mubo Metaal bv

Nieuws

menu