De leegstand van kantoren en winkels in Friesland neemt af. Bekijk hier hoe het zit in jouw gemeente

Leegstaande winkelpanden aan de Nieuwestad in Leeuwarden.

Leegstaande winkelpanden aan de Nieuwestad in Leeuwarden. FOTO LC

De leegstand van onder andere woningen, kantoren en winkels in Nederland is het afgelopen jaar afgenomen, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Begin dit jaar stonden landelijk 219.000 panden leeg, 10.000 minder dan in 2021. In vrijwel alle Friese gemeenten is de leegstand tussen de 2 en 4 procent. Op Ameland, Terschelling en in De Fryske Marren is dat minder dan 2 procent.

Vier op de tien leegstaande objecten wachten al langer dan een jaar op een huurder of koper, aldus het CBS. De leegstand is het hoogst bij kantoren en bij woningen het laagst. Op 1 januari stonden meer dan 8000 kantoren in Nederland leeg. Volgens de cijfers van het CBS staan in Friesland in de gemeenten Ooststellingwerf, Smallingerland en Tytsjerksteradiel de meeste kantoren leeg.

Het CBS ziet dat de relatief hoge leegstand in de oostelijke provincies en in Limburg - gekeken naar winkels en kantoren - opvalt. In Renswoude en Bergen - (Limburg) stond bijna een derde van de winkels leeg.

‘Nieuwe vestigingen komen niet snel’

Hayo Galema, binnenstadsmanager van Leeuwarden, ziet dat de leegstand procentueel gezien in de hoofdstad is gedaald. Een jaar geleden waren er in de binnenstad 41 lege panden, net zoveel als voor corona. Galema schat in dat dit aantal ongeveer gelijk zal zijn.

Aan de Nieuwestad staan nog altijd vier panden achter elkaar leeg. ,,Ze worden inmiddels wel wat opgeknapt. Detailhandel heeft het niet breed en nieuwe vestigingen komen niet snel. Met name grotere concerns wachten de ontwikkelingen van de koopkracht van consumenten af.’’

,,Wat we wel zien is een verplaatsing van leegstand van aanloopstraten naar de duurdere meters’’, zegt de binnenstadsmanager. ,,In de aanloopstraten wordt volop getransformeerd naar een andere functie: zakelijk - maar niet winkel - of naar bewoning.’’ Dat zorgt voor veel minder leegstand aan bijvoorbeeld de Voorstreek.