De economie in Friesland is in het derde kwartaal gegroeid en hersteld van de coronacrisis

De horeca zorgde voor een herstel in de Friese economie.

De horeca zorgde voor een herstel in de Friese economie. ANP

De economie in Friesland is in het derde kwartaal met bijna 3 procent gegroeid ten opzichte van een jaar geleden. Alleen in Zeeuws-Vlaanderen was er sprake van krimp.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar economische groei in Nederland. Vergeleken met de periode voor corona, groeide de economie in Zeeuws-Vlaanderen juist wel sterk. In de meeste regio’s lag de groei in het derde kwartaal van 2022 tussen de 2 en 4 procent vergeleken met een jaar eerder.

Bijna overal in Nederland is de economie hersteld van de coronacrisis. Landelijke uitzonderingen zijn Haarlemmermeer, vanwege de verminderde activiteit op Schiphol en een deel van Groningen omdat daar minder gas gewonnen wordt. Vergeleken met 2019 zit Noord-Friesland op een groei van 4 procent, Zuidwest-Friesland op 6 procent en Zuidoost-Friesland nog iets hoger: 8 procent. De resultaten in de industrie, handel, vervoer en horeca en de publieke sector stuwden hier de economie.

Het CBS keek ook naar faillissementen in de eerste negen maanden van dit jaar. In zeven van de twaalf provincies steeg het aantal bankroeten. In Utrecht was die toename met bijna de helft het sterkst, in Friesland was er juist een daling van bijna 20 procent. Volgens het statistiekenbureau gaat het hier om enkele tientallen opheffingen.

Bedrijven voelen zich vaak belemmerd door personeelstekort maar ervaren ook in toenemende mate problemen door tekorten aan productiemiddelen, materialen en ruimte. In Friesland ervaart een op de vijf bedrijven dit als een groot probleem, dat is meer dan het landelijk gemiddelde. Ongeveer evenzoveel ondernemers geven hier aan te kampen met een hogere schuld dan voor corona.