Bustour door provincie als start voor ambities van Friese gemeenten om biobased te gaan bouwen

Ambtenaren en bestuurders in de fabriek van Dijkstra Draisma in Dokkum.

Ambtenaren en bestuurders in de fabriek van Dijkstra Draisma in Dokkum.

De Friese gemeenten gaan proberen bouwprojecten voortaan zo circulair mogelijk in de markt te zetten. Met een bustour trapten ze vrijdag het uitvoeringsprogramma ‘Fryslân bouwt Circulair’ af.

Het doel van dat programma is om zoveel mogelijk circulaire bouwprojecten met biobased materialen in gang te zetten vanuit de gemeentes. Gemeentes spelen namelijk een belangrijke rol in de omslag in de bouwwereld omdat zij vaak als opdrachtgever dienen. Binnen het programma krijgen ze ook ondersteuning bij hoe dat dan moet.

Om te tonen wat er nu al gebeurt op het gebied van circulair en biobased bouwen maakten zestig Friese ambtenaren en bestuurders vrijdag een busreis door de provincie. Ze bezochten onder meer Dijkstra Draisma in Dokkum, dat al lange tijd bezig is met biobased bouwen en bekeken een project van ECOhûs Fryslân in Grou. Ook kregen ze een presentatie van GreenInclusive, dat een vezelhennepfabriek op wil zetten. Daarmee kan lokaal geteelde hennep verwerkt worden tot isolatiemateriaal.

Hoe belangrijk gemeenten zijn in de omslag, werd hen ook duidelijk gemaakt door bouwbedrijf Friso. De aannemer deed aan hen de oproep om meer circulaire uitvragen in de markt te zetten