'Brexit zonder deal kost Nederland 4,8 miljard euro aan export'

'Brexit zonder deal kost Nederland 4,8 miljard euro aan export'

'Brexit zonder deal kost Nederland 4,8 miljard euro aan export' ANP

Als het Verenigd Koninkrijk de eurozone verlaat zonder handelsakkoord kost dat Nederland waarschijnlijk 4,8 miljard euro aan export. Het wordt duurder om goederen naar de Britten te exporteren en daardoor wordt die uitvoer ruim 10 procent minder waard, voorzien experts van kredietverzekeraar Euler Hermes.

De sectoren die in Nederland het hardst worden geraakt zijn de machinebouw, elektrische apparatuur, chemie, textiel en transport. "Veel ondernemers hebben geen idee van de logistieke verstoring die ontstaat", zegt risicodirecteur Johan Geeroms van Euler Hermes Nederland.

Hij wijst ook op het ongelijke speelveld dat kan ontstaan. "Nu heeft iedereen binnen de eurozone ­dezelfde spelregels over bijvoorbeeld arbeid, ­milieu, staatssteun en belastingbeleid. Als het Verenigd Koninkrijk die normen ondermijnt met eigen regels dan krijg je natuurlijk valse concurrentie", aldus Geeroms. Daarnaast hebben ondernemers volgens hem ook al hun handen vol aan de coronacrisis.

Lastminutecompromis

Geeroms stelt nog steeds een lastminutecompromis tussen Londen en Brussel te verwachten. "Maar de kans op een harde Brexit is volgens onze researchafdeling gestegen tot bijna 50 procent. Je mag je ogen niet sluiten voor de sociale, politieke en economische gevolgen. Die komen bovenop de coronacrisis die voorlopig nog niet voorbij is", waarschuwt hij.

Een harde brexit kost de hele eurozone volgens Euler Hermes waarschijnlijk 33 miljard euro. In de eurozone wordt alleen Duitsland harder geraakt dan Nederland. Voor de Britten heeft een brexit zonder deal nog meer impact. De kredietverzekeraar voorziet voor het Verenigd Koninkrijk een krimp van 5 procent van het bruto binnenlands product en een verlies van 15 procent van de exportwaarde.