Bouwbedrijf Betsema komt na een halve eeuw los van zijn Friese wortels

Het huidige hoofdkantoor van de Betsema Groep in Balk. Foto: Google Maps

De Betsema Groep verlaat op termijn zijn hoofdkantoor in Balk. Het bouwbedrijf concentreert zich in Lelystad, midden in zijn voornaamste werkgebied.

De Noordoostpolder en de Flevopolder waren altijd al een belangrijk werkterrein voor de Betsema’s, het bedrijf had eerder al een vestiging in Almere. Nu bouwt het bedrijf een nieuw bedrijfspand langs de A6 in Lelystad.

Directeur Jaap Betsema sloeg vrijdag samen met wethouder Janneke Sparreboom de eerste paal van de nieuwbouw. Op de 8000 vierkante meter grond komen in de eerste plaats werkplaatsen. De metselaars en timmermannen van Betsema bouwen hun eigen bedrijfspanden. Die moeten in april klaar zijn.

Op termijn moet in Lelystad ook een nieuw hoofdkantoor verrijzen. Dat staat nu nog aan de Eigen Haard in Balk, de plek waar het in 1965 allemaal begon. De gelijknamige kleinzoon van oprichter Jaap Betsema leidt het metsel- en bouwbedrijf sinds 2007.

Onder zijn leiding bleek de Friese vestiging om verschillende redenen steeds meer een knellende jas te worden. Uiteindelijk besloot hij meer richting zijn opdrachtgevers in Randstad op te schuiven. Betsema junior, opgeleid als zeeman, ziet zijn bedrijfsverhuizing als een besparing.

Een groot deel van de 150 medewerkers woont namelijk al in Midden-Nederland. ,,De kortere afstanden zorgen er voor dat er minder CO2 wordt uitgestoten’’, zo laat hij weten.

Betsema doet niet helemaal de deur achter zich dicht in Friesland. In 2014 nam hij het failliete Delfsma Bouw & Ontwikkeling over. Deze dochteronderneming blijft vanuit Wolvega opereren.

Vacatures

Supply Chain Coördinator

Sunoil Biodiesel Holding B.V.

Baliemedewerker

Stedelijk Museum Meppel

Elektro- / Koeltechnisch Eindmontage medewerker (m/v)

Mark B.V.

Nieuws

menu