Bouw van megawindpark in IJsselmeer begonnen: 'Iedereen in Friesland wordt hier beter van'

De 40 meter lange monopiles hebben een diameter van 4,5 meter en worden 30 meter de bodem in geheid. Ze vormen de basis van de 89 windturbines. Video | Arodi Buitenwerf

De eerste funderingspalen staan inmiddels stevig verankerd in de bodem van de voormalige Zuiderzee. De bouw van ‘s werelds grootste windpark in binnenwater is daarmee definitief uit de startblokken.

Het megawindpark in het Friese deel van het IJsselmeer krijgt 89 windturbines van 180 meter hoog en moet eind 2021 groene stroom gaan leveren aan circa 500.000 huishoudens. De provincie Fryslân steekt 100 miljoen euro in het windpark en hoopt samen met de andere eigenaren op veel wind en rendement in de komende 15 jaar.

Sander de Rouwe is er aanstekelijk optimistisch over: ,,Dit gebied heeft de grootste windopbrengst van Nederland. We krijgen ons geld terug en zelfs meer volgens de meest conservatieve prognoses. Iedereen in Friesland wordt hier beter van.”

Windpark Fryslân wordt gebouwd door een consortium van baggeraar Van Oord en Siemens Gamesa Renewable Energy. De eerste 15 jaar neemt Eneco de geproduceerde stroom (1500 GWh p/jr) af. Natuur- en milieuorganisaties maakten bij de Raad van State tevergeefs bezwaar tegen de aanleg.

Bekijk de video voor het volledige interview met Sander de Rouwe en beelden van de bouwlocatie.

Vacatures

IKC-directeur

Kits Primair

Enthousiaste Magazijn Medewerkers

Motor-Parts Nederland

Meewerkend voorman/hovenier (m/v)

Gemeente De Wolden Hoogeveen

Nieuws

menu