ING-personeel in Leeuwarden krijgt workshop 'staken voor beginners' als de bank niet ingaat op de salariseisen

Vele medewerkers van ING lieten in november in Leeuwarden zien niet blij te zijn met hun werkgever.

Vele medewerkers van ING lieten in november in Leeuwarden zien niet blij te zijn met hun werkgever. Foto Hoge Noorden/Jaap Schaaf

Als ING niet ingaat op de eisen van de vakbonden, gaat het personeel van de bank staken. ING heeft tot maandag 12.00 uur om met een reactie te komen.

De op handen zijnde staking is uitzonderlijk, want bij de oranje bank lopen werknemers bijna nooit weg bij hun taken. Volgens de vakbonden gebeurde dit zelfs nog nooit, maar dat klopt niet helemaal. ING en de Postbank maakten tot 2009 deel uit van de ING Groep. Onder de naam ‘Postbank’ is in de jaren ‘90 een aantal keren gestaakt.

Dat de onvrede diep zit, bleek in november al toen honderden medewerkers van ING in Leeuwarden - er werken hier ongeveer 2000 mensen - in actie kwamen tegen een in hun ogen laag loonbod van de werkgever. Bij een onlangs gehouden bijeenkomst met vakbondsleden bleek al dat bijna iedereen bereid was het werk neer te leggen.

‘Het gewone personeel mag bloeden’

Ook op sociale media roeren medewerkers zich volop. Berichten over acties worden veelvuldig geliket en mensen spreken zich in het openbaar uit over ING en stellen dat het bestuur zich zou moeten schamen. ‘Het gewone personeel mag bloeden’, schrijft een klantadviseur van de nabestaandendesk in Leeuwarden op LinkedIn.

ING biedt momenteel een loonsverhoging van 3 procent dit jaar en 4 procent in 2024. De vakbonden FNV, CNV en De Unie trekken gezamenlijk op en willen dat de lonen de - overigens fluctuerende - inflatie volgen. Bij ING werken in Nederland ongeveer 14.000 mensen. Het callcenterwerk wordt vanuit Leeuwarden gedaan.

Staken voor beginners

Als ING niet ingaat op de eis van de bonden, dan leggen werknemers het werk dinsdag direct al twee uren neer. Omdat ING-medewerkers nauwelijks of nooit hebben gestaakt, krijgen zij in die uren een workshop ‘staken voor beginners’. De bond heeft meer werkonderbrekingen op de rol staan, zolang de directie van ING niet met een beter bod over de brug komt.

ING stelt van de bonden drie ultimatums te hebben gekregen, van elke bond een. ,,We hebben de vakbonden gevraagd om later deze week te overleggen zodat we met een goede reactie kunnen komen’’, zegt een woordvoerder.