NVWA legt boetes op aan pluimveehouders die kippen bij de poten vangen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de eerste boetes opgelegd aan pluimveehouders en -servicebedrijven voor het vangen van kippen bij de poten.

Legkippen kunnen het snelst gevangen worden via de poten.

Legkippen kunnen het snelst gevangen worden via de poten. Foto: William Hoogteyling

De NVWA heeft daarmee gehoor gegeven aan een uitspraak van de het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB). De autoriteit zag het in eerste instantie helemaal niet zitten om te handhaven, maar de CBB-rechters oordeelden dit wel moet. Ze verwezen daarbij naar de Europese Verordening Inzake de Bescherming van Dieren waarin staat dat dieren bij het vervoer niet opgetild mogen worden bij kop, oren, hoorns, staart, vacht én poten.

Wakker Dier

De zaak was aangespannen door Wakker Dier. Die vindt dat er snel een einde moet komen aan deze vangmethode met zijn ,,vele botbreuken en kneuzingen en waarbij kippen in ademnood komen doordat ze op de kop hangen.”

De NVWA heeft drie pluimveeservicebedrijven en de betrokken kippenboeren een bestuurlijke boete opgelegd van elk 1500 euro. Aan de pluimveesector is vervolgens de vraag voorgelegd om te overleggen over alternatieve vangmethoden. Tot die tijd zal de NVWA niet handhaven. Dat overleg vindt deze week plaats. Ook het landbouwministerie is daarbij betrokken. Wanneer en waar het overleg gehouden wordt, willen de betrokken partijen niet zeggen.

Vangmachines

Jan Brok van de brancheorganisatie van pluimveeservicebedrijven (Nederland telt er 31 van wie er 4 gevestigd zijn in Friesland) stelt echter dat het vooral bij legkippen ondoenlijk is de vangmethode aan te passen. ,,Het is toch ook niet voor niets dat de hele wereld kippen bij de poten vangt.” De vleeskuikenhouderij kent al wel vangmachines, maar de capaciteit is volgens hem nog veel te beperkt om ze bij alle bedrijven in te kunnen zetten.

Lege schappen

De pluimveeservicebedrijven dreigden na het besluit van de NVWA hun werkzaamheden per direct te staken. Dat zou al vrij snel geleid hebben tot lege plekken in de schappen met eieren en kippenvlees. De bedrijven wachten nu eerst het overleg af met het landbouwministerie en NVWA.

Kont tegen de krib

Wakker Dier zegt te snappen dat de sector niet van de een op de andere dag kan overgaan op andere vangmethodes. ,,Maar over niet al te lange tijd, zullen ze toch op een andere manier moeten werken. Wij accepteren niet dat ze de kont tegen de krib gooien en alles bij het oude laten. De rechter heeft duidelijke taal gesproken”, zegt projectleider Sjoerd van de Wouw. Volgens hem heeft de veehouderij er een handje van om moord en brand te schreeuwen bij alle verbeteringen op het gebied van dierenwelzijn, ,,waarna nadien de gevolgen altijd wel weer mee vallen.”

Rondeel

Bij het diervriendelijke pluimveehouderijconcept Rondeel worden de leghennen sinds een paar jaar niet meer bij de poten gevangen. ,,We zijn overgestapt op het met twee handen vangen bij buik en borst”, verklaart directeur Peter Koelewijn. ,,We zagen de vangkosten in eerste instantie bijna verdrievoudigen, maar door ervaring en een aanpassing van de logistiek hebben we de meerkosten fors kunnen verlagen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie