Melkveehouders voelen weinig binding met FrieslandCampina

Bestuursvoorzitter Frans Keurentjes van FrieslandCampina.

De leden-melkveehouders van FrieslandCampina voelen weinig binding met hun zuivelcoöperatie en hebben weinig vertrouwen in het bestuur.

Dat blijkt uit een onderzoek dat het zuivelconcern heeft laten uitvoeren door de NCR, de Nationale Coöperatieve Raad. Alle leden kregen een vragenlijst en uiteindelijk reageerden er 3200. Dat is 22 procent van het totaal.

Bestuurslid Cor Hoogeveen verklaart op de site van Boerderij.nl te balen van de uitkomsten, maar ook niet verrast te zijn. Vanwege die vermoedens is het bestuur al een discussie met de leden gestart over de meest wenselijke bestuursvorm van het zuivelconcern. Volgens woordvoerder Jan Willem ter Avest worden de uitkomsten van het onderzoek gebruikt om de coöperatie naar een hoger plan te tillen.

Het onderzoek toont aan dat 67 procent van de leden een lage betrokkenheid ervaart bij de coöperatie, dat 60 procent vindt dat het bestuur niet goed luistert naar de leden en dat ruim 50 procent van oordeel is dat ze een zeer beperkt gevoel van zeggenschap en invloed heeft. Opvallend aspect: de leden met een bovengemiddeld groot bedrijf hebben het minste vertrouwen.

Het bestuur stelde onlangs voor om de ledenraad, het hoogste orgaan binnen de zuivelcoöperatie, te verkleinen en om met andere stemverhoudingen te werken. De ledenraad stemde echter tegen deze wijzigingen.

Vacatures

IKC-directeur

Kits Primair

Enthousiaste Magazijn Medewerkers

Motor-Parts Nederland

Meewerkend voorman/hovenier (m/v)

Gemeente De Wolden Hoogeveen

Nieuws

menu