Bij de fabriek in Drachten vallen geen ontslagen door de reorganisatie van Philips: 'Het zou me ook ernstig verbazen'

De hoofdingang van Philips Drachten aan de Oliemolenstraat.

De hoofdingang van Philips Drachten aan de Oliemolenstraat. Foto: Jilmer Postma

De Philips-scheerapparatenfabriek in Drachten blijft buiten schot bij de grote reorganisatie die het medisch technologiebedrijf maandagochtend bekendmaakte.

Philips schrapt dit jaar wereldwijd 3000 banen, waarvan 1100 in Nederland. Tot 2025 verdwijnen wereldwijd nog eens hetzelfde aantal banen.

De grootste klapt valt in de omgeving van Eindhoven en Best, op de afdelingen voor research & development (onderzoek en ontwikkeling). ,,Philips gaat meer de focus leggen op een beperkt aantal producten die kansrijker zijn dan de hele brede lijn’’, weet CNV-vakbondsbestuurder Arjan Huizinga.

Volgens hem gaat Philips niet snijden in de productieomgevingen, ofwel fabrieken, in Drachten en Best (Noord-Brabant). In Drachten werken ongeveer 2000 mensen voor Philips aan de productie van scheerapparaten. ,,De fabriek draait goed maar Philips gaat ook snijden in managementlagen’’, aldus Huizinga.

,,Daar weet ik verder nog niets van, dat komt in de adviesaanvragen in maart. Het zou dus kunnen betekenen dat er managementfuncties verdwijnen in Drachten, maar dat staat nog nergens. Maar sec in de fabriek vallen geen ontslagen. Het zou me ook ernstig verbazen als je een fabriek die goed draait, zou gaan raken in je reorganisatie.’’

Door de reorganisatie wordt een deel van de mensen dat zich met ontwikkeling van nieuwe producten en functies bezighoudt elders ondergebracht. Nu zit vrijwel alle onderzoek en ontwikkeling nog centraal rond Eindhoven, maar met name de doorontwikkeling van nieuwe producten gaat elders plaatsvinden. Bovendien moet er meer specifiek worden ontwikkeld voor de bestaande producten.

Het is niet de eerste keer dat CEO Roy Jakobs het mes zet in het personeelsbestand. In oktober kondigde de een week eerder aangetreden topman al 4000 ontslagen aan, waarvan 400 in Nederland. In totaal heeft Philips wereldwijd zo’n 77.000 werknemers, waarvan ongeveer 11.000 in Nederland. Jakobs: ,,Door onze focus gaan we het met minder mensen doen, ook in Nederland. Dat vind ik moeilijk en pijnlijk voor de collega’s die dit direct raakt, maar dit is noodzakelijk.’’