Beurzen New York boeken bescheiden winst

Beurzen New York boeken bescheiden winst ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met bescheiden winsten de handel uitgegaan. Vooral technologiebedrijven waren gewild, terwijl bedrijven die meebewegen op de bredere economie slechter presteerden. Beleggers verwerkten tegenvallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, maar zagen ook dat de huizenverkoop voor het eerst in vijf maanden was toegenomen. Opnieuw kwam een keur aan bedrijven met kwartaalcijfers.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent hoger op 34.823,35 punten. De brede S&P 500 steeg 0,2 procent tot 4.367,48 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 0,4 procent tot 14.684,60 punten.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een WW-uitkering steeg vorige week onverwacht met 419.000, terwijl economen in doorsnee op een daling naar 350.000 aanvragen hadden gerekend. Het cijfer kan erop wijzen dat het herstel op de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten van de coronacrisis aan het afzwakken is door de opmars van de Delta-variant.

Texas Instruments

Het aandeel Texas Instruments ging 5,3 procent omlaag. Het bedrijf kwam met sterke kwartaalresultaten, maar waarschuwde wel dat de cijfers in het derde kwartaal kunnen tegenvallen. AT&T won 0,2 procent dankzij beter dan verwachte prestaties in de afgelopen periode.

Ook de luchtvaart kreeg aandacht. American Airlines behaalde in het tweede kwartaal voor het eerst sinds de coronacrisis een positieve kasstroom en een nettowinst. De ticketverkoop herstelde zich ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar doordat Amerikanen weer vaker binnen de VS een vlucht boekten. Beleggers hadden op meer gehoopt en zetten het aandeel ruim 1,1 procent lager. Branchegenoot Southwest Airlines kwam ook met cijfers en daalde 3,5 procent.

Whirlpool

Andere bedrijven die de boeken openden waren witgoedproducent Whirlpool (min 1,2 procent), chemieconcern Dow (plus 1,3 procent), huizenbouwer DR Horton (min 2 procent) en biotechnoloog Biogen (plus 1,1 procent).

De in New York genoteerde Chinese taxi-app Didi Global ging ruim 11 procent onderuit. Chinese toezichthouders overwegen "ongekende" maatregelen op te leggen aan Didi. Peking probeert al langer grote Chinese technologieconcerns aan banden te leggen.

De euro was 1.1768 dollar waard, tegenover 1,1774 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie steeg 2 procent in waarde tot 71,71 dollar. Brentolie werd 1,9 procent duurder tot 73,60 dollar per vat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie