Metselbaas Betsema ontwijkt cao, maar gerechtshof laat zijn accountant bloeden

Gerechtshof Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft de Sneker accountant Miedema veroordeeld tot het betalen van vier ton aan metselbaas Jaap Betsema.

De kwestie dateert van 2006, toen Miedema Accountants voor de toenmalige Betsema Holding (tegenwoordig de JB Groep) in Balk een nieuwe reiskostenregeling invoerde. Een jaar later claimde de bouwer dat die regeling als gevolg van naheffingen en loonheffingen een tegenvaller van ruim 346.000 euro had veroorzaakt.

Het kantoor van Andries Miedema stelde echter dat Betsema juist voordeel had genoten. De accountant ging er daarbij wel vanuit dat zijn toenmalige klant zijn personeel volgens de bouw-cao zou uitbetalen. Miedema’s advocaat Patricia Bossema betoogde dat Betsema in dat geval een besparing van dik 448.000 euro op de oude reiskostenregeling zou hebben genoten.

Schadevergoeding

Bossema voerde aan dat het bouwbedrijf nooit had mogen afwijken van de cao. Die visie is met succes bestreden door Betsema’s advocaat Ruud Glas. Na jaren procederen heeft het hof de metselbaas nu in het gelijk gesteld .

De raadsheren, onder voorzitterschap van Bert de Hek, stellen dat Miedema tijdens het procederen veel te lang heeft gewacht met het argument van de cao. Miedema is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van ruim 346.000 euro, plus de juridische kosten van Betsema. Die bedragen dik 39.000 euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie