Beslissing over strafzaak MSC Zoe is in zicht na twintig maanden onderzoek

Containerschip MSC zoe na de ramp boven de Waddeneilanden in de haven van Bremerhaven.

Het strafrechtelijk onderzoek naar het containerverlies van MSC Zoe nadert twintig maanden na het incident op de Noordzee zijn voltooiing.

Het Functioneel Parket verwacht over twee maanden een beslissing te nemen over al dan niet vervolging. Dit laat een woordvoerder desgevraagd weten. MSC Zoe verloor op 1 en 2 januari vorig jaar 342 containers op de Noordzee.

Eerder onderzoek door de Panamese, Duitse en Nederlandse Onderzoeksraden voor Veiligheid bracht geen grove nalatigheden aan het licht. Wel een aantal structurele risico’s. Grote containerschepen blijken onder zware omstandigheden op de Noordzee soms niet goed te hanteren.

De Onderzoeksraden waren niet uit op het opdiepen van strafbare feiten, maar hadden deze wel kunnen tegenkomen. Hun bevindingen leidden tot een dringend advies tot herziening van technische eisen aan grote containerschepen, zoals voor sjorsystemen, belading, stabiliteit en instrumenten die slingerbewegingen en versnellingen registreren.

Als het Openbaar Ministerie zou besluiten tot vervolging, wordt ook duidelijk waar de zittingen gehouden worden. In de eerste plaats zijn Zwolle, Den Bosch, Amsterdam en Rotterdam in beeld. Maar de rechtbank kan beslissen om de zaak te verplaatsen naar een andere stad, bijvoorbeeld bij grote regionale relevantie.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Containerramp MSC Zoe
Waddengebied