Benieuwd naar je eerste salarisstrook? Bijna iedereen gaat er tientallen euro's op vooruit

'Nettoloon werknemers met tientallen euro's omhoog' ANP

Over enkele weken is het zover: het eerste loonstrookje van het nieuwe jaar. De meeste werknemers gaan er het komende jaar in hun nettoloon tientallen euro’s op vooruit. Vooral bouwvakkers zien een grote plus.

Dat komt doordat eerder is afgesproken dat ze vanaf 1 januari 2021 geen premie meer betalen voor een aanvullende pensioenregeling. Een bouwmedewerker met een modaal inkomen gaat er daardoor iedere vier weken 94 euro op vooruit in zijn nettoloon. Bij het minimumloon gaat het om een vooruitgang van 62 euro. Dat komt naar voren uit berekeningen van loonstrookverwerker ADP.

Wanneer je als werknemer het minimumloon verdient, van bruto 1685 euro per maand, krijg je door de bank genomen per maand 30 euro meer op je rekening bijgestort dan vorig jaar. Personeel in loondienst met een modaal inkomen, van 2816 euro per maand, gaat er in relatieve zin het meeste op vooruit met een stijging van 45 euro. Twee keer modaal houdt dit jaar 50 euro meer aan nettoloon over.

Waar komt die stijging door?

De stijging heeft deels te maken met een daling van belastingtarieven, maar vooral met hogere heffingskortingen. Zo daalde het belastingtarief in de eerste schijf naar 37,1 procent van 37,35 procent vorig jaar. Ook is de afbouw van de arbeidskorting bij hogere inkomens minder steil.

Papieren werkelijkheid?

Martijn Brand, algemeen directeur van ADP in Nederland, erkent dat de nettoloonstijgingen door de coronacrisis deels een papieren werkelijkheid zijn geworden. Veel werknemers in de door de crisis hard getroffen sectoren zullen meer in beslag worden genomen door de vraag of ze hun baan houden, dan of hun nettoloon stijgt. ,,Het is ook de vraag of werkgevers loonmatigingen gaan doorvoeren en hoe zij omgaan met reis- en overige kostenvergoedingen nu werknemers steeds meer vanuit huis werken’’, aldus ADP.

Sectoren

ADP maakte voor de veertiende keer inzichtelijk wat werknemers onder aan de streep meer of minder overhouden en deed dat voor verschillende sectoren.

Transport : Een werknemer met een minimumloon gaat er netto 32 euro op vooruit in de transportsector. Wie modaal verdient, ziet het inkomen met 45 euro stijgen. Pensioenpremies hebben hier een geringe invloed.

Bouw : De bouwsector gaat er het meest op vooruit. Een werknemer met een minimumloon gaat iedere vier weken - in de bouw worden salarissen per vier weken uitbetaald - 62 euro meer verdienen. Een modaal inkomen zal met 94 euro stijgen. Dat komt door de al eerder genoemde aanvullende pensioenregeling. Met een minimumloon betaal je 42 euro minder pensioenpremie, tegenover 91 euro als je een modaal inkomen hebt.

Metaal en Techniek : in deze sector zal iemand met een minimumloon 29 euro op de rekening krijgen. Modaal ga je er 44 euro op vooruit.

Overheid : wie bij de overheid werkt, zal het minst profiteren. Dat heeft te maken met een hoge pensioenpremie. Verdien je het minimumloon, dan krijg je 28 euro meer. Iedereen met een modaal inkomen, krijgt 38 euro meer.

Algemeen : wie het minimuminkomen (1685 euro bruto) verdient, krijgt 30 euro meer. Wie modaal (2816 bruto) verdient, zal er 45 euro op vooruit gaan. Wie twee keer modaal (5632) verdient, zal 50 euro meer krijgen.

Je kunt hier ook je eigen salaris invullen in de berekentool van ADP.

Nieuws

menu