Banengroei verwacht: FrieslandCampina gaat meer kaas verpakken in Wolvega

FOTO PIXABAY

FrieslandCampina gaat bij zijn vestiging in Wolvega meer kaas verwerken en verpakken. Ook de werkgelegenheid zal er toenemen alleen is nog niet duidelijkheid hoeveel banen er bij komen. Momenteel telt de locatie circa 290 medewerkers.

De groei van de Friese vestiging is een gevolg van de sluiting van het kaasverpakkingsbedrijf in het Belgische Genk eind volgend jaar. Bij deze Belgische vestiging van het Nederlandse zuivelconcern werken 211 mensen. Naast Wolvega zal ook de vestiging in Leerdam werkzaamheden van ‘Genk’ overnemen. Duidelijk is wel dat er in Leerdam geen extra banen bij komen, verklaart woordvoerder Jan Willem ter Avest.

Grote reorganisatie

De sluiting is volgens FrieslandCampina mogelijk doordat in de drie kaasverpakkingslocaties sprake is van een onderbezetting. De ingreep maakt deel uit van een grote reorganisatie waarbij in totaal 1000 van de bijna 11.000 banen van FrieslandCampina in Nederland, België en Duitsland verloren zullen gaan. Eerder maakte het zuivelconcern deelreorganisaties bekend bij de financiële afdeling in Wolvega en Amersfoort (167 banen), de Duitse zuivelfabrieken in Keulen en Heilbronn (195 banen) en de fabrieken in Dronryp en Gerkesklooster (57 banen).

FrieslandCampina wil met de reorganisatie kosten besparen, omdat de resultaten onder druk staan vanwege de coronacrisis (minder afzet horeca) en de spanningen tussen China en Hongkong. Hongkong vormt voor veel zuivelproducten van FrieslandCampina de toegangspoort naar China. De reorganisatie kost 150 miljoen euro tot 175 miljoen euro en moet leiden tot een structurele kostenbesparing van 100 miljoen euro.

Geen beroep op NOW

D66-minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meldde onlangs op Kamervragen dat FrieslandCampina geen beroep heeft gedaan op de ondersteuningsregeling NOW. Terwijl het corona wel aanvoert als reden om arbeidsplaatsen te schrappen. Volgens woordvoerder Ter Avest is dat niet gedaan omdat de reorganisatie ook zou zijn doorgevoerd zonder de corona-crisis. ,,De plannen lagen er al. De corona-epidemie heeft er voor gezorgd dat de saneringsplannen eerder zijn doorgevoerd dan gepland.”

Vacatures

Meewerkend voorman/hovenier (m/v)

Gemeente De Wolden Hoogeveen

GOED VOLK! M/V

Tuincentrum Gernell

Proces Operators

EOC Nederland

Nieuws

menu