De verkoopprijs van appartementen daalde de afgelopen maanden het hardst, ook in Friesland

Aanbod van huizen is er wel, maar ze worden veel minder snel verkocht. Foto: Niels de Vries

De verkoopprijs van appartementen is in het vierde kwartaal van vorig jaar het sterkst gedaald. Vrijstaande huizen behielden het meest hun waarde. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

Het gaat om prijsdalingen van respectievelijk 3,8 en 1,8 procent. Appartementen waren in het vierde kwartaal van 2022 wel behoorlijk in trek: statistiekenbureau CBS noteerde een stevig plus in het aantal transacties.

De grootste makelaarsvereniging van Nederland, NVM, maakte twee weken geleden al de jaar- en kwartaalcijfers bekend. Deze cijfers kunnen verschillen ten opzichte van die van het CBS. NVM heeft bijvoorbeeld in Friesland een marktaandeel van 70 procent. Het CBS meet de prijsontwikkeling van alle bestaande koopwoningen in Nederland en maakt gebruik van de koopakten van het Kadaster.

Ook in Friesland steeg het aantal verkopen van appartementen in het vierde kwartaal, mede gestuwd door een hoger aanbod. Dat de prijzen tegelijk omlaaggaan, is niet verwonderlijk. Door de hoge hypotheekrente kan men immers minder geld lenen om een woning te kopen. Appartementen, waar veel starters of juist ouderen op afkomen, zijn daarnaast vaak goedkoper dan bijvoorbeeld een tussenwoning of een vrijstaand huis. De grotere prijsdaling voor vrijstaande woningen heeft daarom vermoedelijk te maken met de hogere vraagprijzen.

In het afgelopen kwartaal daalden de verkoopprijzen van koopwoningen in alle provincies. Dat is voor het eerste sinds het tweede kwartaal van 2013. Het aantal transacties steeg in tien van de twaalf provincies wel licht, behalve in Flevoland en Utrecht. In Friesland ging het om 1,2 procent, wat neerkomt op een handjevol huizen.

Woningtype Prijsdaling (in %) Verandering aantal verkopen (in %)
Vrijstaand -1,8 0,7
2 onder 1 kap -2,4 -2,3
Tussenwoning -2,4 -1,9
Hoekwoning -2,4 -2,4
Appartement -3,8 10,7

Vacatures

Medewerker klantcontact Bedrijfsafval

Omrin Bedrijfsafval

TIG lasser

Mubo Metaal bv

Voorzitter Bestuur IMG

Galan Groep

Nieuws

menu