Amerikanen kopen De Jong Hot Water Tanks in Gorredijk: 'Goed nieuws voor de werkgelegenheid'

Een foto uit het archief: Kabak Fikri aan het werk bij De Jong Hot Water in Gorredijk. FOTO RENS HOOYENGA

De Amerikaanse fabrikant Rheem heeft branchegenoot De Jong Hot Water Tanks in Gorredijk overgenomen. Het bedrijf koerst op verdere groei.

De Jong was tot 1998 een familiebedrijf. In de zomer van 2017 kwam de fabriek in handen van Nordian Capital, een Amsterdamse investeringsmaatschappij die onder meer wortelt in de Rabobank en Friesland Bank. De nieuwe eigenaar Rheem is een multinational met 7000 werknemers, die vanuit Atlanta boilerfabrieken in de Verenigde Staten, Canada, Mexico, Australië en China aanstuurt.

In 2019 kochten de Amerikanen Nederlands grootste producent van gasgestookte cv-ketels al op, Intergas in Coevorden. De Jong wist onder de vleugels van Nordian al te groeien, er kwam bijvoorbeeld een nieuwe bedrijfshal. Het bedrijf produceert jaarlijks zo’n 120.000 boilers en ruikt kansen in de groeiende markt van warmtepompen.

Tegenwoordig werken er rond de tweehonderd mensen bij De Jong. Volgens directeur Arno La Haye was de verkoop aan Rheem nodig om te kunnen blijven investeren. ,,We gaan de komende jaren 100 procent groeien’’, zegt La Haye. ,,Dat is dus goed nieuws voor de werkgelegenheid.’’ De warmwatertanks moeten ook buiten Europa en Noord-Amerika verkrijgbaar zijn.

Nieuws

menu