Amerikaanse beleggers beginnen terughoudend aan drukke beursweek

Amerikaanse beleggers beginnen terughoudend aan drukke beursweek ANP

Amerikaanse beleggers zijn maandag terughoudend aan de nieuwe handelsweek begonnen. Ze moeten komende dagen weer veel bedrijfsresultaten en een rentebesluit verwerken, en dat zal in de rest van de week waarschijnlijk het koersverloop bepalen. Daarbij lijkt China weer aan te sturen op een wat meer gespannen verhouding met de Verenigde Staten, en dat is ook iets dat op Wall Street scherp in de gaten wordt gehouden.

De Dow-Jonesindex stond kort na de openingsbel 0,1 procent lager op 35.028 punten. De brede S&P 500 zakte 0,1 procent tot 4408 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 0,3 procent tot 14.796 punten.

Peking heeft er bij de VS op aangedrongen te stoppen met het "demoniseren" van China. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken meent dat er geen beweging meer zit in de relatie tussen beide landen en dat de relatie tegen grote problemen aanloopt. China werd er vorige week nog door onder meer de VS van beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor een groot aantal cyberaanvallen, nadat duizenden overheidsinstanties en bedrijven via een lek in de e-mailsoftware van Microsoft werden gehackt. China ontkende de aanvallen en stelde dat juist de VS de "grootste bron van cyberaanvallen ter wereld" zijn.

Alibaba

De Chinese e-commercebedrijven Alibaba en Baidu, met noteringen in New York, zakten tot 7 procent vanwege strenger optreden van Chinese autoriteiten tegen de techsector. De Chinese taxi-app Didi Global, die onlangs al sterk aan beurswaarde inleverde, verloor ruim 4 procent.

Speelgoedmaker Hasbro profiteerde afgelopen kwartaal van een toenemende vraag naar het bordspel Dungeons & Dragons, terwijl ook de verkoop van speelgoed op basis van films herstel liet zien. Dat werd door beleggers beloond met een plus van 6 procent. Defensieconcern Lockheed Martin is ook met cijfers gekomen. Die waren niet zo goed als analisten in doorsnee hadden verwacht. Wel heeft bedrijf zijn verwachtingen voor het hele jaar wat opgeschroefd. Het aandeel ging in de eerste handelsminuten meer dan 2 procent omlaag.

Beleggers staan sowieso voor een drukke week nu de cijferperiode zijn hoogtepunt bereikt. Maandag nabeurs geeft maker van elektrische auto's Tesla een kijkje in de boeken. Komende dagen volgen onder meer Apple, Amazon, Facebook, Microsoft en Google-moeder Alphabet. Verder gaat de aandacht uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve. De beleidsmakers van de Amerikaanse koepel van centrale banken komen dinsdag en woensdag bijeen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie