Amerikaans bedrijf in Achmeatoren

Op de vijftiende verdieping van de Leeuwarder Achmeatoren is een Amerikaanse softwarereus neergestreken. Endurance is sinds kort volledig eigenaar van het Friese AppMachine.

Endurance, eigenaar van AppMachine, is op de vijftiende verdieping neergestreken. FOTO ARODI BUITENWERF

Endurance, eigenaar van AppMachine, is op de vijftiende verdieping neergestreken. FOTO ARODI BUITENWERF

Tot voor kort zat AppMachine aan de Abe Lenstra Boulevard in Heerenveen. Oprichter Siebrand Dijkstra had eind 2014 al een verhuizing naar Leeuwarden aangekondigd, maar het is er pas recent van gekomen.

,,In eerste instantie zouden we in de kleinere Avérotoren, maar toen hoorden we dat ze er misschien wel appartementen in willen maken. Daar wil je als bedrijf natuurlijk niet tussen zitten.’’

Ontwikkelingen

Daarom richtte de softwaremiljonair uit Oranjewoud zijn pijlen op de naastgelegen Achmeatoren. ,,Als je een beetje uitzicht over de stad wilt hebben, moet je toch op een bepaalde hoogte zitten’’, vindt Dijkstra. ,,We zitten nu op de vijftiende verdieping en we hebben een optie op de zestiende.’’ Een Amsterdamse architect werd ingevlogen om de etage in te richten.

Het bedrijf telt nu nog 37 werknemers, maar er hangt groei in de lucht. ,,We zitten niet met handen en voeten vastgespijkerd aan AppMachine’’, zegt Dijkstra. ,,We gaan veel meer producten ontwikkelen voor de 5,5 miljoen klanten van Endurance.’’

'In eerste instantie zouden we in de kleinere Avérotoren, maar toen hoorden we dat ze er misschien wel appartementen in willen maken'

Vorig jaar betaalde dat beursgenoteerde Endurance (3800 werknemers) al 15,2 miljoen dollar (ruim 13 miljoen euro) voor een minderheidsaandeel in AppMachine. Voor de resterende 60 procent van de aandelen legt de multinational uit Massachusetts nog eens 22,5 miljoen dollar (19,8 miljoen euro) op tafel. Die transactie is vroeger gekomen dan Dijkstra in gedachten had. Dat heeft te maken met de positie die de Friese startup binnen het Amerikaanse concern heeft verworven.

Endurance verkoopt onlinediensten aan kleine en middelgrote bedrijven. Daarbij zijn de Friezen erg nuttig gebleken. ,,AppMachine heeft een getalenteerd ontwikkelteam’’, stelt de Amerikaanse topman Michael Kesselman vast. ,,De afgelopen achttien maanden hebben we samen met hen verschillende producten gebouwd. Hun team heeft bewezen wendbaar en slim te zijn. Ze leveren oplossingen die snel, flexibel en makkelijk te gebruiken zijn.’’

Nieuwigheden

Dat Endurance aanvankelijk slechts een minderheidsaandeel in AppMachine bezat, bleek in een aantal gevallen belemmerend te werken. ,,Een Israëlisch ontwikkelteam werkte aan een websiteproduct, maar dat project liep niet soepel’’, vertelt Dijkstra. Zijn aanbod voor hulp werd aarzelend ontvangen, want Endurance durfde de software niet zomaar te delen met programmeurs die niet volledig bij hun in dienst waren.

Dat gevaar van kannibalisme was pas geweken nadat Endurance alle aandelen in AppMachine had overgenomen. ,,We hebben in drie maanden het beheer van de software overgenomen en zelfs nieuwigheden geïmplementeerd die aanvankelijk heel lastig leken’’, vertelt Dijkstra. Binnenkort komen de Amerikanen naar Leeuwarden voor de opening van het nieuwe kantoor.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie