Altijd deels thuis en deels op kantoor: ook na corona blijft het CJIB zo werken

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in Leeuwarden voert ‘hybride werken’ structureel in. Medewerkers werken deels vanuit huis, deels op kantoor. ,,Het is zoeken naar evenwicht.”

.

.

Die eerste werkdag na zijn vakantie. Dan stapte hij vaak lekker gebruind het kantoor binnen. Expres in een wit overhemd. Collega’s vroegen waar hij geweest was. Dat was er dit jaar niet bij voor Johan Tjalsma (50), strategisch adviseur en tevens OR-voorzitter van het CJIB. ,,Nee, we kwamen zondagavond thuis en maandagmorgen moest ik thuis inloggen.” Thuiswerken heeft hij niet uitgevonden, zegt hij aarzelend. ,,Het is een andere manier van leven. Je mist veel sociale contacten. Het is zoeken naar een balans tussen werk en privé.”

Structureel vanaf 1 januari

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in Leeuwarden, dat boetes int voor door het OM opgelegde straffen en voor verkeersovertredingen, voert het ‘hybride werken’ per 1 januari 2021 structureel in. Daarmee loopt het CJIB (circa 1200 werknemers) als rijksinstelling voorop.

Nog voor de coronacrisis uitbrak, was al besloten een experiment met thuiswerken in te voeren. Thuiswerken gebeurde voorheen incidenteel., tot er vanuit de organisatie signalen kwamen dat meer evenwicht tussen werk en privé wenselijk was, vertelt plaatsvervangend algemeen directeur Henkjan Derks (59). ,,Thuiswerken geeft meer flexibiliteit, vooral als je mantelzorger bent of kinderen hebt, het vergt minder reisbewegingen en minder kantoorruimte, dus minder kosten. Op de dinsdag en donderdag was het in ons pand bijvoorbeeld altijd erg vol.”

Toen kwam corona. Gedwongen moesten mensen thuis werken. Dat ging verrassend goed, zegt Tjalsma: ,,We hebben laten zien dat het kan”. Derks beaamt dat: ,,Binnen anderhalve week werkten al onze medewerkers vanuit huis. Honderden kregen een laptop. Het netwerk en de telefooncapaciteit worden uitgebreid, net als de videovoorzieningen.”

Voordelen van thuiswerken

Om het personeel duidelijkheid te geven, is besloten om het flexibele werken als beleid in te voeren. Het was overigens een brede wens van de werknemers om na corona niet meer terug te gaan naar vijf dagen werken op kantoor. De voordelen van thuiswerken werden gevoeld: geen reistijden, je beter kunnen concentreren. Al zijn er ook nadelen, stelt Derks. ,,Thuiswerken is geen toverwoord. Mensen hebben een sterke behoefte elkaar te ontmoeten. Dat sociale aspect moet je als werkgever faciliteren, waarbij ik niet zeg dat we gelijk een café op de werkvloer moeten openen. Maar frequente contacten en ontmoetingen zullen mogelijk blijven.”

Het plan voor hybride werken wordt nu uitgewerkt. Elke medewerker kan in een een-op-eengesprek aangeven wat zijn of haar wensen zijn. Maar het werk is daarbij altijd doorslaggevend, onderstreept Derks. ,,Gekeken wordt wat nodig is om je werk zo goed mogelijk te doen. En waarbij je werkplezier ervaart.”

Zoeken naar evenwicht

Er zijn afdelingen waarvoor digitaal werken geen optie is, zoals bijvoorbeeld de printafdeling en de postkamer. ,,Daar komen per dag duizenden brieven binnen”, aldus Derks. Het is maatwerk. ,,We moeten dit met elkaar bespreken en ontdekken. Het is zoeken naar evenwicht. Voor een ICT-team dat een project opzet is het bijvoorbeeld handig in het begin en bij de afronding bij elkaar te zitten.” Volgens hem kan 80 procent van het werk prima digitaal worden gedaan. De balans werk-privé speelt ook mee. Het is niet de bedoeling mensen 24 uur per dag ,,aan” staan.

Een bijzonder aspect vormt de vertrouwelijkheid van van de gegevens waarmee het CJIB werkt. Medewerkers werken zowel op kantoor als thuis in een beveiligde online-omgeving. Als iemand van het callcenter een telefoongesprek voert met een burger, mag niemand thuis meeluisteren. ,,De verantwoordelijkheid hiervoor ligt hiervoor bij de medewerker”, aldus Derks. ,,Mensen tekenen voor geheimhouding en leggen daarvoor ook een eed af.”

Recht op onbereikbaarheid

Nu thuiswerken langer gaat duren hebben de vakbonden een nieuwe CAO afgesproken met het rijk die geldt van 1 juli tot 31 december. Daarin staat dat ambtenaren een thuiswerkvergoeding krijgen van in totaal 363 euro. Een werknemer maakt thuis immers kosten, voor elektriciteit, verwarming, printpapier, koffie en water. Terwijl de werkgever kosten uitspaart. Onderzoeksbureau Totta rekende in opdracht van de FNV uit dat als 4,5 miljoen mensen een dag thuiswerken, werkgevers jaarlijks een bedrag van 1,6 miljard euro uitsparen (op onder meer reiskostenvergoedingen, schoonmaakkosten en kantoorhuur).

Verder willen de bonden dat werknemers, zoals in Frankrijk en Duitsland al is vastgelegd, het recht krijgen onbereikbaar te zijn. Dat omdat het risico bestaat dat de grens tussen werk en privé bij thuiswerken vervaagt. De komende maanden wil de FNV hierover ook afspraken maken met callcentra, de financiële sector (banken en verzekeraars) en gemeentelijke overheden. FNV-woordvoerder Jose Kager zegt dat werkgevers verantwoordelijk zijn voor een veilige en gezonde werkomgeving. ”Die moet zorgen voor een goede bureaustoel, beeldscherm en toetsenbord. Niet elke werkgever faciliteert dat, maar daar moeten wel afspraken over worden gemaakt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Werkvloer