Al twaalf weken stakingen in de metaal: acht Friese bedrijven doen mee

Oude Dafjes verschenen dinsdagochtend in de stakingsstraat bij het Abe Lenstra-stadion in Heerenveen. FOTO FNV

Werknemers in de metaal hebben opnieuw het werk neergelegd. In Friesland trokken stakers dinsdagochtend naar het Abe Lenstra-stadion in Heerenveen.

Het ging om een dikke 300 medewerkers van fietsenfabriek Accell in Heerenveen, DEJONG Hot Water Tanks in Gorredijk en Quadient (het vroegere Neopost) in Drachten, Spaans Babcock in Balk, Hubert in Stavoren en Stork Turbo Blading en Kwant Controls uit Sneek.

De vakbonden FNV en CNV voeren nu al twaalf weken actie voor een betere cao. ,,Door stakingen worden bedrijven geschaad, terwijl juist alle zeilen bijgezet moeten worden om samen de crisis te overleven en ervan te herstellen”, zo reageerde hoofdonderhandelaar Maurice Rojer van werkgeversorganisatie FME eerder al.

Volgens FNV-bestuurder Wilma Nieveen tonen de nieuwste jaarcijfers echter aan dat bedrijven veel beter hebben gedraaid dan dat ze aan de onderhandelingstafel willen doen geloven. FME wil daar niet op reageren.

Dafjes

De actievoerders leggen hun werk steeds voor een dag neer. In Friesland gebeurde dit voor de vijfde keer op rij. Ditmaal reden er Dafjes in de stakingsstoet mee. ,,De oude Daf staat symbool voor wat de werkgevers willen: terug in de tijd, naar een negenurige werkdag’’, legt Nieveen uit.

Ook in Drenthe, Overijssel en Zuid-Holland werd dinsdag gestaakt. ,,Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van omgerekend 1,1 procent per jaar, terwijl de inflatie bijna 2 procent is’’, aldus CNV’er Tristan Westra. ,,Dat is dus volstrekt onvoldoende.’’

Werkgeversonderhandelaar Rojer stelt dat er nog steeds onderhandeld kan worden. De bonden leggen de schuld van de huidige patstelling juist bij FME. In 2013, 2015 en 2018 werd ook al gestaakt. De metaalsector biedt werk aan zo’n 160.000 mensen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Bedrijven
Instagram