Advies aan EU: haal gas uit Egypte en Algerije, ’ook volgende winter crisis’

Deze winter verloopt voorlopig nog mild.

Het Internationaal Energieagentschap waarschuwt de Europese Unie voor de winter van 2023-2024. „Het gaat volgend jaar nog veel moeilijker worden”, zegt topman Fatih Birol. „De energiecrisis is nog niet over.” EU-kopstuk Ursula von der Leyen roept al om meer budget.

De export van Russisch aardgas naar de EU is al meer dan gehalveerd, maar volgens het Internationaal Energieagentschap moet het landenblok er rekening mee houden dat Moskou volgend jaar de gaskraan helemaal dichtdraait.

Politiek wapen

„We weten dat ze het gebruiken als politiek wapen”, zegt Birol. Verder maakt hij zich zorgen over de capaciteit van vloeibaar aardgas (lng) en het risico van heropleving van de Chinese economie. „China is de belangrijkste importeur van lng.”

Daarnaast mag de EU zich niet rijk rekenen met de laatste milde winters. „Niemand kan garanderen dat het volgend jaar weer zo mild is”, waarschuwt de alom geprezen Turkse energiedeskundige. Hij vindt dat het landenblok in actie moet komen om een alternatief te organiseren voor nog eens 30 miljard kubieke meter aardgas. Voor komende winter maakt hij zich geen zorgen. Mede dankzij het verplicht vullen van gasopslagen zit Europa er de komende maanden warmpjes bij.

Sociale huurwoningen

Tijdens zijn bezoek aan voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie heeft de baas van het Energieagentschap geadviseerd om onder andere in te zetten op spoedrenovatie van sociale huurwoningen, warmtepompen, groene energie, extra import uit landen als Algerije en Egypte en meer energiebesparing.

„We zien dat de gemiddelde temperatuur in Europese gebouwen op dit moment 22 graden is”, zegt Birol. „Als de thermostaat één graad omlaag gaat besparen we al 10 miljard kuub.” Volgens de energie-expert gaat de hele operatie 100 miljard euro kosten, maar kan het landenblok dit binnen twee jaar terugverdienen door economische voordelen.

Begroting openbreken

EU-kopstuk Von der Leyen heeft tijdens een gezamenlijke persconferentie alvast een pleidooi gehouden voor het openbreken van de Europese meerjarenbegroting. De voorzitter van het dagelijks EU-bestuur droomt al van een soevereiniteitfonds. Op korte termijn wil ze meer budget voor het crisispakket ’RepowerEU’.

Haar wensen liggen gevoelig. Nettobetaler Nederland is terughoudend als het gaat om nog meer EU-budget bovenop alle bestaande potjes en fondsen. Dinsdag buigen energieministers zich over plannen voor gezamenlijke gasinkoop en versoepelingen voor vergunningsprocedures voor nieuwe windturbines. De lidstaten ruziën nog over het instellen van een prijsplafond op gasinkoop.

Vacatures

Systeembeheerder procesautomatisering

Attero

TIG lasser

Mubo Metaal bv

Data analisten

Mediahuis Noord

Nieuws

menu