Aantal hoveniers groeit fors maar branche komt nog steeds handen te kort

Studenten lalles over ontwerp, aanleg en onderhoud van groen. Foto: Erikjan Koopmans

Studenten lalles over ontwerp, aanleg en onderhoud van groen. Foto: Erikjan Koopmans Foto: Erikjan Koopmans

De markt voor groene vingers groeit, zo blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. De beroepsgroep hoveniers met als specialiteit landschapsverzorging is in de laatste vijf jaar gegroeid met 29 procent.

In Nederland steeg het aantal groenbedrijven van 10.118 in 2016 naar 13.046 dit jaar. In Friesland steeg het aantal hoveniers met 131 bedrijven, dat is bijna 33 procent. Met 22 groenbedrijven per 10.000 huishoudens hebben mensen in Gelderland het meeste te kiezen. Noord-Holland bungelt onderaan, in die provincie zijn 12 groenbedrijven per 10.000 huishoudens beschikbaar.

Carrièreswitch

Ondanks de toename van het aantal hoveniers kampt de sector nog steeds met een tekort aan personeel. Volgens branchevereniging VHG is er werk voor zeker 500 nieuwe vaklieden in Nederland . Er is wel aanwas van zijinstromers maar vooral jongeren zijn moeilijk te porren voor het werk, zegt VHG-voorzitter Jeroen Zijlmans.

Begin maart begon in Kollum een pilot met vier zwembadmeesters die als hovenier aan de slag gingen . Maar hun carrièreswitch is van korte duur, op 16 maart zijn de zwemlessen weer begonnen.