Aandelen Vivendi in trek na Amsterdams beursplan voor muziektak

Aandelen Vivendi in trek na Amsterdams beursplan voor muziektak ANP

Het aandeel Vivendi maakte maandag een flinke koerssprong op de beurs in Parijs. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat het Franse mediaconglomeraat zijn muziektak Universal Music Group (UMG) voor het einde van het jaar naar de Amsterdamse beurs wil brengen. De stemming op de Europese markten was sowieso positief. De hoop op een stevig economisch herstel van de coronacrisis bleef de aandelenhandel ondersteunen.

De AEX-index op Beursplein 5 zette de opmars richting de 700 punten voort en noteerde rond het middaguur 0,9 procent hoger op 682,56 punten. De laatste keer dat de hoofdindex de psychologische grens van 700 punten wist te bereiken was tijdens het hoogtepunt van de internetzeepbel in 2000. De MidKap won 0,3 procent tot 1015,15 punten. Frankfurt en Parijs stegen tot 1,1 procent. Wall Street is de hele dag gesloten vanwege President's Day.

De Londense FTSE-index dikte 1,4 procent aan. In het Verenigd Koninkrijk heeft inmiddels bijna een kwart van de bevolking de eerste prik gekregen tegen het coronavirus. Door de succesvolle vaccinatiecampagne hoopt premier Boris Johnson over een week de strenge coronamaatregelen wat te versoepelen.

Vivendi

In Parijs werd Vivendi 16 procent meer waard. De mediagroep mikt met de Amsterdamse beursgang van UMG op een waardering van minstens 30 miljard euro. UMG is het muzieklabel achter popsterren als Lady Gaga, Taylor Swift en Billie Eilish. De beurs in Amsterdam blijft ook bijzonder geliefd voor noteringen van investeringsvehikels. Bernard Arnault, de rijkste man van Frankrijk, wil zijn investeringsfonds Pegasus Europe naar het Damrak brengen. Met de beursgang wil de oprichter van luxegoederenconcern LVMH honderden miljoenen euro's ophalen om te investeren in Europese financiële bedrijven.

ING (plus 5,4 procent) profiteerde van een adviesverhoging door Morgan Stanley en was opnieuw koploper in de AEX. Het aandeel steeg vrijdag al bijna 7 procent dankzij sterke resultaten van de bank. Concurrent ABN AMRO volgde met een plus van 3,4 procent. Olie- en gasconcern Shell won dik 3 procent, dankzij de oplopende olieprijzen. Staalconcern ArcelorMittal startte zijn aandeleninkoopprogramma van 650 miljoen dollar en won 2,9 procent. Biotechnoloog Galapagos, die later deze week met cijfers komt, sloot de rij met een min van 3,5 procent.

De euro noteerde op 1,2131 dollar, tegen 1,2127 dollar op vrijdag. De olieprijzen bereikten het hoogste niveau in ruim een jaar. Een vat Amerikaanse olie werd 1,9 procent duurder op 60,58 dollar. Brentolie klom 1,3 procent in prijs tot 63,25 dollar.

Vacatures

GOED VOLK! M/V

Tuincentrum Gernell

CNC Verspaner

Metaaldraaierij Dondorff

Proces Operators

EOC Nederland

Nieuws

menu