Aandeel aardappelbedrijf HZPC in Joure daalt wederom met de maximale 10 procent

Het kweekbedrijf van HZPC in Metslawier. Foto: Niels Westra

Op de halfjaarlijkse interne beursdag van aardappelbedrijf HZPC in Joure is de waarde van het aandeel wederom met de maximale 10 procent gedaald.

De koers van het aandeel (officieel certificaat van het aandeel) kwam uit op 118,15 euro. Bij de vorige handelsdag in mei was dat 131,25 euro. In het najaar van 2017 piekte de koers op 200 euro. De uitgiftekoers in 1999 bedroeg 24 euro.

De daling vrijdag is enigszins opmerkelijk, omdat HZPC voor het eerst optrad als koper op de markt. Het aanbod was echter overweldigend, verklaart algemeen directeur Gerard Backx. ,,Er werden circa 80.000 aandelen aangeboden. Dat is ruim 10 procent van het totaal.”

HZPC heeft vorig jaar besloten om vanaf dit najaar gedurende tien jaar jaarlijks voor 1,5 miljoen euro eigen aandelen in te kopen en deze te verdelen onder zijn actieve pootaardappeltelers in Nederland (circa 500) en in de Europese Unie (ongeveer 400). Op deze manier wil het Friese aardappelbedrijf stimuleren dat meer aandelen in bezit zijn van actieve telers. Zodoende kunnen ze ook profiteren van de winst. HZPC keert namelijk een deel van de winst uit als dividend via de aandelen.

Het afgelopen decennium kwam echter een steeds groter deel van de certificaten in handen van oud-telers en oud-medewerkers. Een groot deel is nu blijkbaar tot de conclusie gekomen dat de tijd rijp is om te voorkomen. Wetende dat ze niet in een keer al hun aandelen kunnen verkopen en dat daar meerdere handelsdagen en dus jaren mee gemoeid zijn

De Vereniging HZPC onderzoekt of het mogelijk is om de aandelenhandel op een andere manier te organiseren. Backx spreek van een incompleetheid. ,,De handel is niet transparant. Kopers hebben geen zicht op het aanbod en de aanbieders weten niks van de vraag. Dat horen ze pas achteraf en dat is niet ideaal.” Een optie is om een platform op te zetten waarbij aanbieders en kopers gedurende een bepaalde periode zaken met elkaar kunnen doen. Ook nieuwe wet- en regelgeving is aanleiding om te kijken naar een nieuw handelssysteem. De Vereniging hoopt volgend najaar een plan te kunnen presenteren.

Vacatures

Accountmanager Bedrijfsafval

Omrin Bedrijfsafval

Medewerker contractbeheer Bedrijfsafval

Omrin Bedrijfsafval

Voorzitter Bestuur IMG

Galan Groep

Nieuws

menu