Aandeel Prosus hard onderuit op Damrak

Aandeel Prosus hard onderuit op Damrak ANP

Prosus was vrijdag de sterkste daler in de AEX-index in Amsterdam. Het aandeel van de techinvesteerder stond onder druk door ontwikkelingen in China waar toezichthouders grote techconcerns harder willen aanpakken. Prosus heeft een aanzienlijk belang in de Chinese internetreus Tencent dat in het bijzonder in de belangstelling van Peking staat.

Prosus sloot de sessie met een verlies van 6,7 procent. De Chinese marktautoriteit heeft twaalf bedrijven, waaronder Tencent, boetes opgelegd wegens concurrentievervalsing. Beleggers vrezen dat de boetes een opmaat zijn naar strenger toezicht door financieel toezichthouders in China en dat Tencent zijn betalingsdienst WeChat Pay zal moeten onderbrengen in een apart bedrijf, dat dan meer als bank wordt gereguleerd.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot, mede door het verlies van Prosus, met een min van 0,9 procent op 677,41 punten. De MidKap eindigde 0,3 procent lager op 1001,21 punten. Elders in Europa was het sentiment wisselend. De beursgraadmeter in Frankfurt verloor 0,6 procent. Londen en Parijs stegen tot 0,3 procent.

ASMI

Chipbedrijven ASMI en ASML en fintechbedrijf Adyen behoorden ook tot de staartgroep van de AEX, met minnen van 2 tot 3 procent. Staalproducent ArcelorMittal stond bovenaan de hoofdindex in Amsterdam met een winst van 3,2 procent.

Sif Holdings won 3,4 procent bij de kleinere bedrijven. De funderingsspecialist boekte ondanks een lagere productie in 2020 toch meer winst en gaat weer dividend uitkeren. Beter Bed kelderde bijna 11 procent. De beddenverkoper keerde afgelopen jaar terug in de zwarte cijfers, maar passeert desondanks het dividend over 2020.

Burberry dikte bijna 7 procent aan in Londen. Het Britse modemerk, bekend van trenchcoats en sjaals met het ruitjespatroon, verhoogde zijn verwachtingen dankzij een sterk herstel van de verkopen sinds december.

EssilorLuxottica

EssilorLuxottica daalde krap 1 procent in Milaan. De brillen- en lenzenverkoper zag de omzet in het coronajaar 2020 flink dalen door de lockdowns. De klap was in de tweede helft van het jaar wel minder groot dan in de eerste jaarhelft. De eigenaar van zonnebrillenmerk Ray-Ban liet in de cijferupdate verder weinig los over de overname van Pearle-eigenaar GrandVision.

De euro stond op 1,1943 dollar, tegenover 1,1976 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie stond nagenoeg vlak op 66,00 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 69,52 dollar per vat.

Vacatures

Praktijkmanager

Huisartsenpraktijk Poseidon

Bijzonder hoogleraar en Senior onderzoeker

CMO STAMM

Magazijnmedewerker (m/v)

Bijl & de Jong Emmeloord b.v.

Nieuws

menu