AEX verder omhoog door optimisme bedrijfsresultaten

AEX verder omhoog door optimisme bedrijfsresultaten ANP

De Amsterdamse aandelenbeurs ging woensdag verder omhoog. Ook op de andere Europese markten werd de opmars van de afgelopen dagen voortgezet. Vooral de bankensector was in trek na meevallende resultaten van de Spaanse bank Santander. Beleggers verwerkten daarnaast de sterke resultaten van de Amerikaanse techbedrijven Amazon en Google-moederbedrijf Alphabet. Ook werd uitgekeken naar het banencijfer van de Amerikaanse loonstrookverwerker ADP.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,9 procent hoger op 658,40 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 986,96 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,7 procent.

De hoofdindex in Milaan dikte ruim 2 procent aan. De Italiaanse banken werden flink hoger gezet na het nieuws dat de voormalige baas van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, mogelijk de nieuwe premier wordt van het land. UniCredit en Intesa Sanpaulo stegen rond 5 procent. In Amsterdam won ING 1,7 procent.

Philips

In de AEX ging techinvesteerder Prosus aan kop met een winst van 2,1 procent. Verzekeraar Aegon profiteerde van een adviesverhoging door Oddo BHF en won 1,6 procent. Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield voerde de schaarse dalers aan met een verlies van 0,7 procent.

Philips klom 0,6 procent. Het medisch technologieconcern denkt serieuzer na over een beursgang voor zijn tak die huishoudelijke apparaten als koffiezetapparaten en airfryers maakt. Persbureau Bloomberg meldt dat de verkoop van het onderdeel door coronabeperkingen moeizaam verloopt. Philips kreeg voor de verkoop van de tak vooral interesse van Chinese kopers. Door reisbeperkingen vinden die het moeilijker om naar Nederland te komen voor het boekenonderzoek.

Santander

In Madrid won Santander bijna 4 procent. De Spaanse bank leed in het coronajaar 2020 een recordverlies. Door de economische verslechtering als gevolg van de pandemie moest het financiële concern meer geld opzij zetten om mogelijke verliezen op leningen op te vangen.

Siemens steeg 1,6 procent in Frankfurt. Het Duitse technologieconcern presteerde afgelopen kwartaal veel beter dan analisten hadden verwacht. Het bedrijf profiteerde vooral van een sterk herstel in China en schroefde zijn verwachtingen voor de omzet en winst op.

De euro was 1,2033 dollar waard, tegenover 1,2021 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,8 procent tot 55,21 dollar. Brentolie kostte 1 procent meer op 58,06 dollar per vat.

Vacatures

Systeembeheerder procesautomatisering

Attero

Relatiebeheerder / Assistent- Accountant

Admifa Accountants & Adviseurs

TIG lasser

Mubo Metaal bv

Nieuws

menu