AEX laat dip achter zich en bereikt nieuwe recordstand

AEX laat dip achter zich en bereikt nieuwe recordstand ANP

De Amsterdamse AEX-index is vrijdag op een nieuwe recordstand gesloten. Daarmee is de hoofdindex weer volledig hersteld van de dip waarmee de handelsweek begon, toen beleggers zich zorgen maakten om de inflatie en dalende olieprijzen. Ook elders in Europa waren er groene koersenborden.

De AEX-index steeg 1,4 procent en kwam uit op een stand van 749,42 punten. De MidKap ging 1,5 procent omhoog en sloot op 1053,88 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs werden tot 1,4 procent hoger gezet.

De chipbedrijven stonden bij de grote stijgers in de AEX. Besi was de koploper met 3,4 procent winst, ASMI deed het met een plus van 3 procent niet veel minder. Beide bedrijven openen komende week de boeken. Chipmachinemaker ASML (plus 2,9 procent) zette de weg omhoog voort nadat het bedrijf eerder deze week goed ontvangen resultaten had bekendgemaakt.

Signify

Lampenproducent Signify was de grote verliezer bij de hoofdbedrijven en werd 5,2 procent lager gezet. De voormalige lampendivisie van Philips zag de omzet in het tweede kwartaal groeien en slaagde er ook in de winstmarge wat op te krikken. Dat viel analisten desondanks tegen. Ondanks de problemen in de leveringsketen kijkt Signify wel met vertrouwen uit naar de tweede jaarhelft en blijven de financiële verwachtingen voor het hele jaar staan.

In de MidKap ging industrieel toeleverancier Aalberts hard omhoog: plus 8,4 procent. Ook laadpalenbedrijf Alfen steeg hard met een plus van 6,9 procent. Basic-Fit klom 3,2 procent. De omzet van de fitnessketen stond in de eerste jaarhelft flink onder druk als gevolg van de coronacrisis, maar het aantal abonnees nam wel toe na de heropening van de sportscholen.

Flow Traders

Hekkensluiter was Flow Traders met een min van meer dan 6 procent. De beursintermediair, die profiteert van grote schommelingen op beurzen, zag de winst dalen doordat het in het tweede kwartaal weer een stuk rustiger was op de aandelenmarkten.

In Londen won Vodafone 2,5 procent. Het Britse telecomconcern boekte in het afgelopen kwartaal meer omzet dan verwacht. De Franse maker van auto-onderdelen Valeo steeg bijna 6 procent in Parijs dankzij beter dan verwachte tweedekwartaalcijfers.

De euro was 1,1760 dollar waard, tegenover 1,1774 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper op 71,85 dollar. Brentolie steeg een fractie in prijs, tot 73,81 dollar per vat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie