1601 werkgevers in Friesland moeten aan de bak: ze zijn nog niet klaar met de NOW-berekening. Terugvordering dreigt

Foto ter illustratie. Foto: Getty Images

Bijna de helft van de Friese werkgevers die gebruikmaakten van de NOW-coronasteun, is nog niet klaar met de aanvraag van de definitieve berekening van de loonsubsidie.

Dat meldt uitkeringsinstantie UWV, die de werkgevers daar met een extra communicatiecampagne op gaat wijzen. Zij hebben tot en met woensdag 22 februari om de berekening door te geven of uitstel aan te vragen. Zo niet, dan kan het volledige voorschot worden teruggevorderd.

162 miljoen aan voorschotten

De deadline geldt voor de vier NOW-periodes tussen oktober 2020 en september 2021. In totaal werden over deze vier periodes 6961 aanvragen toegekend aan 3298 unieke werkgevers in Friesland. Het UWV keerde over deze periodes 162,9 miljoen euro aan voorschotten uit. Volgens UWV zijn 1697 Friese werkgevers, iets meer dan de helft, klaar met de aanvraag van de definitieve berekening.

Voorschot voor omzetverlies

Werkgevers konden in het kader van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) een deel van de loonkosten vergoed krijgen bij fors omzetverlies als gevolg van de coronacrisis, om zo massaal banenverlies te voorkomen. Het bedrag waar ze recht op hadden, hing af van het uiteindelijke verlies aan inkomsten en de loonkosten.

Werkgevers ontvingen bij de NOW eerst een voorschot gebaseerd op een verwacht omzetverlies. Bij de definitieve berekening wordt, aan de hand van de loonsom in de betreffende NOW-periode en het daadwerkelijke omzetverlies, bepaald op welke tegemoetkoming werkgevers daadwerkelijk recht hebben.

‘We begrijpen dat het lastig kan zijn’

,,De coronacrisis is voorbij, maar daar zijn nieuwe uitdagingen voor in de plaats gekomen’’, weet UWV-bestuursvoorzitter Maarten Camps. Hij doelt op een krappe arbeidsmarkt en hoge inflatie, gecombineerd met de energieprijzen die door het dak zijn gegaan. ,,We begrijpen dat het dan lastig kan zijn om daarnaast tijd te vinden om de definitieve berekening voor de NOW aan te vragen. Toch is het belangrijk om nu echt aan de slag te gaan, want er gaat best wat tijd zitten in het verzamelen en aanleveren van alle informatie.’’

Vacatures

Systeembeheerder procesautomatisering

Attero

Data analisten

Mediahuis Noord

Assistent-Accountant/Adviseur

Admifa Accountants & Adviseurs

Nieuws

menu