‘Kabinet grijpt in: Action en Wibra mogen deuren niet openen’

Drukte voor de Action in Drachten. FOTO: DE VRIES MEDIA

De winkels van Action en Wibra mogen de deuren toch niet openen. Het kabinet zal later vandaag aankondigen dat zij gesloten moeten blijven. Dat melden bronnen rond het kabinet.

Er wordt nog ‘gepuzzeld’ op een juiste formulering, stelt een ingewijde. Die spreekt van een ‘glijdende schaal’, nadat de HEMA gisteren, een dag nadat premier Mark Rutte de lockdown afkondigde, meldde de afdeling met voedingswaren open te willen houden. Action en Wibra volgden met aankondigingen dat ook zij in aangepaste vorm open willen blijven. ,,Dit was niet de bedoeling van het verhaal van afgelopen maandag.”

Wibra wilde doorgaan met de verkoop van ‘essentiële producten’, zoals voedingsmiddelen, hygiëneproducten en schoonmaakproducten. Ook de populaire keten Action verklaarde vanmorgen ondanks de maandag afgekondigde lockdown open te mogen, omdat ongeveer 40 procent van de omzet behaald wordt met essentieel geachte artikelen. De Rijksoverheid hanteert de grens van 30 procent omzet uit bijvoorbeeld voedingsmiddelen, wc-papier en zeep voor het wel of niet moeten sluiten van winkels. Alleen het deel met essentiële producten van winkels zou dan open mogen blijven. Ook Wibra wilde zich beroepen op die grens, en eveneens de deuren vanmiddag opengooien.

Kritiek

In de Tweede Kamer werd meteen kritisch gereageerd. ,,Action, Wibra, Makro open”, deelt PvdA-fractieleider Lodewijk Asscher op Twitter. ,,Basisscholen, kleine winkels dicht. Vindt het kabinet dit zelf eerlijk?” Hij wilde vandaag nog opheldering van het kabinet.

Dat geldt ook voor GroenLinks-voorman Jesse Klaver. ,,De grote ketens (Wibra/Action/Hema) mogen van dit kabinet ‘gewoon’ open. De kleine winkelier is de dupe en blijft dicht. Dit is precies het tegenovergestelde van de solidariteit die tijdens deze lockdown hard nodig is.’’

,,Zo ziet kapitalisme in een coronacrisis er dus uit. Wat is dit oneerlijk’’, zegt Lilian Marijnissen (SP). ,,Onze scholen, theaters en kleine winkeliers moeten allemaal dicht, maar grote bedrijven kunnen hun gang gaan? Deze bedrijven kennen geen grenzen, kabinet stel ze!’’

Ook de coalitie maakte meteen kenbaar niet blij te zijn met de plannen. D66-Kamerlid Kees Verhoeven: ,,De Action moet dicht. We moeten dit samen doen. Deze crisis treft kwetsbare bedrijven toch al harder, hebben we bij horeca gezien.’’ Volgens Verhoeven bedenken ketens nu welke ‘essentiele’ dingen ze verkopen, om zo open te blijven, ,,Dat voelt niet goed. Het kabinet zal een scherpere scheiding aan moeten brengen.’’

Hema

Eerder werd al bekend dat ook de Hema openblijft voor ‘essentiële producten’, zoals babyspullen, taart, worst en koffie. De kleding, woonspullen en cadeautjes kun je alleen nog online bestellen. ,,We zijn de grootste banketbakker van Nederland. Het zou gek zijn als we dicht zouden gaan”, aldus Hema-woordvoerder Frederike van Urk. ,,Er stonden 2000 bestelde taarten klaar om afgehaald te worden.”

Het wordt geen funshopping, waarschuwt Van Urk. ,,Het zal er ook niet gezellig uitzien in de winkels, met die afgezette delen. Het worden geen vrolijke winkels. Maar je kunt wel een taart meenemen om de boel thuis op te vrolijken.”

Vacatures

GOED VOLK! M/V

Tuincentrum Gernell

CNC Verspaner

Metaaldraaierij Dondorff

Proces Operators

EOC Nederland

Nieuws

menu