Vrouwenoverall dubbel in de prijzen bij de LC Awards: 'We hadden het zeker niet verwacht'

Alle winnaars en de jury van de LC Awards bij de prijsuitreiking. FOTO NIELS WESTRA FOTO NIELS WESTRA

Van zeep van koeienmelk naar een tentenpanelenwasmachine en minigames voor mensen die moeite hebben met sociale interactie. De onderwerpen van de achttien genomineerden voor de negende editie van de LC Awards liepen sterk uiteen.
Lees meer over
LC Awards

De jury bestond dit jaar uit Sander Warmerdam, hoofdredacteur van de LC, Bastiaan Post, interim-recruiter en wethouder in Leeuwarden Hilde Tjeerdema. Tjeerdema werd er door Maarten Pennewaard, redacteur onderwijs bij de LC en presentator van deze avond, even uitgelicht. ,,Ze geeft ons de eer om haar laatste avond als wethouder van onderwijs met ons door te brengen.”

Van idee naar uitvoering

Dit jaar konden studenten van de Friese scholen voor mbo en hbo en Campus Fryslân van de Rijksuniversiteit Groningen RUG een nieuwe prijs winnen. De gemeente Leeuwarden biedt studenten de kans hun plan ook daadwerkelijk uit te voeren in de Friese hoofdstad en wil daar praktische hulp bij bieden.

Al weten veel studenten de weg van idee naar uitvoering zelf ook te vinden. Zo hebben Jelke Jacobi en Rutger Mulder van ROC Friese Poort hun wasstraat voor tentpanelen al gerealiseerd. De machine van 12 meter lang is al in werking. ,,We krijgen al aanvragen van andere bedrijven” vertelde Jacobi tijdens de presentatie.

En Renske Atsma, uitvinder van koeienmelkzeep, start haar eigen bedrijf Sjipko. ,,Vrijdag ga ik het product laten keuren of het voldoet aan de richtlijnen van de EU, daarna even langs de kamer van koophandel en zo hoop ik mijn eigen boerenbedrijf te beginnen”, legde ze op het podium uit. De moeder van Atsma kwam na een vakantie op Texel terug met een zeepje van schapenmelk voor haar dochter. Atsma vroeg zich daarop af: ,,Waarom is er geen zeep van koeienmelk? Er is wel zeep van schapen en ezelinnen. Waar zijn die koeien?” En zo werd het idee voor een zeep van koeienmelk geboren.

Het project Buurvrouw & buurvrouw kon op gejoel uit de zaal rekenen bij de opkomst. De studenten Lea Lemke, Nini Schick en Aukje Sina Zijlstra volgen de studie global responsibility & leadership aan Campus Fryslân van de RUG. De Buurvrouwwinkel is een plek voor knuffels en een luisterend oor. Zo ondervonden zij tijdens hun onderzoek wat de gemeenschap nodig heeft. ,,De sociale impact die je hebt vinden wij het mooist”, zei Zijlstra tijdens haar presentatie. ,,Het is heel fijn om een plekje te hebben waar je elkaar ontmoet voor een kopje koffie en waar je gewoon even kan zijn.”

‘Dit is een mooie investering’

Al met al een moeilijke keuze voor de leden van de jury die in een kwartier tijd de winnaars moesten kiezen. Maar uiteindelijk was daar het moment.

De vrouwenoverall viel dubbel in de prijzen. Lianne Klok, Baukje de Vos, Rendert Meindertsma en Nynke Boersma, studenten bedrijfskunde en agribusiness, ontwikkelden een overall voor het vrouwenlichaam. Een product dat de publieksprijs en de prijs in de categorie hbo/wo bachelor opleverde. ,,We hadden het zeker niet verwacht” zegt Baukje de Vos. ,,We kwamen hier vooral voor de ervaring en ook een beetje om ons bedrijf te promoten.”

Want de twee cheques die ze ontvingen, gaan direct het bedrijf in. ,,Dit is een mooie investering voor ons”, legt De Vos uit. ,,We gaan dit verder uitbreiden en binnenkort beginnen met de productie van de overall en gaan onze eigen webshop opzetten. Uiteindelijk hopen we het ook te verkopen in winkels als de Welkoop.”

Slijtage van treinwielen

Ruben Talstra heeft door zijn project een baan aangeboden gekregen in Zwitserland. Hij ontwikkelde voor de Zwitserse treingigant Stadler Rail een app waarin de slijtage aan de wielen kan worden bijgehouden. En dat bespaart de multinational miljoenen en tijd, vertelde Ruben trots tijdens zijn presentatie. De jury was onder de indruk en hij won de LC Award in de categorie mbo. ,,Het gebeurt niet vaak dat iemand een bedrijf binnenloopt en dan gelijk denkt: dat kin wol oars”, legde Warmerdam de keuze voor Talstra uit. En zo ging het ook, zei Talstra. ,,Ik was drie dagen binnen toen ik het idee bedacht.”

Het werk voor de treinapp gaat hij vanuit thuis doen. ,,Ik moet eerst nog mijn diploma halen”, zei Talstra. Daarom ging hij zijn prijs ook niet uitgebreid vieren. ,,Ik ga slapen. Ik heb morgen een toets bedrijfskunde.”

In de categorie masters ging de prijs naar Angela Dijkstra voor het project Houding Henky en Mindset Mandy , gamescenario’s die jongeren helpen bij sociale interactie.

De nieuwe prijs van de gemeente was voor het idee Woningcrisis te lijf van Eline Bodha. Ze bracht het onder de aandacht door het uit te beelden in het theater.

Nieuws

menu