Wat ons trof in 2020: musical

Kaartjes voor musical over Tina Turner gaan hard

Kaartjes voor musical over Tina Turner gaan hard ANP

Corona treft de culturele sector zwaar. Desondanks kende ook dit jaar zijn culturele hoogtepunten. Onze recensenten vertellen welke. Vandaag: musical.
Lees meer over
Theater en musical

In deze geteisterde jaargang waren niet meer dan acht musicals te zien. Een rij plannen leed schipbreuk, maar Tina vestigde het vermoeden van eenzame hoogte.

Tina Turner - de musical

Een lekkere klus: 22 songs... Londen beleefde in 2018 de wereldpremière, daarna kwam New York en vervolgens Hamburg. Daar signaleerde Albert Verlinde een geboren Groningse, Nyassa Alberta in de titelrol van Tina Turner - de musical. Ze was opzienbarend en verviel niet in een slaafse imitatie: lenig qua stem, intelligent en ontroerend in de benadering. Het idee voor de productie was van Joop van den Ende. Hij nodigde Tina thuis uit voor de lunch en ontving haar zegen. In ons land draaide de show sinds 8 februari amper een maand, omdat corona de hoofdrol opeiste. Het was meer dan een spektakel. Technisch perfect en voorzien van realistische personages.

Tip

Geïntroduceerd als muziektheater, is Lazarus (première oktober 2019) een absolute must met de gelauwerde acteurs Dragan Bakema, Pieter Embrechts, Noortje Herlaar, cast en orkest. Hoe dicht kun je nog bij David Bowie komen...? De afgebroken succesreeks wordt hervat in mei. Dat is de opzet. Plek van handeling: MartiniPlaza, Groningen. Afwachten of het dan lukt.

JACQUES J. D’ANCONA