Vrolijke uitsmijter WIG Producties met kerstklassieker It’s A Wonderful Life

Het jaar ziet er voor regisseur Hans van Buuren van WIG Producties uit Ryptsjerk bij lange na niet uit wat hij er vooraf van had verwacht. Gelukkig kan hij het afsluiten met een vrolijke uitsmijter. Vrijdag in première: de kerstklassieker It’s A Wonderful Life.

Zeven spelers van WIG Producties uit Ryptsjerk repeteren voor de voorstelling It's a wonderful life.

Zeven spelers van WIG Producties uit Ryptsjerk repeteren voor de voorstelling It's a wonderful life. FOTO NIELS WESTRA

,,Hé, waarom komt er geen rook uit de machine?’’ Regisseur Hans van Buuren kijkt even opzij naar de techniek. Het gordijn hangt nog over de slang. ,,Ach, kan gebeuren. We beginnen even overnieuw”, zegt de regisseur tegen de spelers.

Het is nog een paar keer repeteren voordat It’s A Wonderful Life van WIG Producties vrijdag in De Bidler in Wergea in première gaat. Zes weken geleden is de ploeg begonnen. De teksten zitten er in, het is nu schaven aan vooral de lengte van het stuk. Het verhaal is van 160 minuten teruggebracht naar zo’n 75 minuten. ,,Vijf kwartier, het moet niet langer duren, want we lassen geen pauze in”, zegt hij. ,,Dat kan jammer genoeg nog niet.’’

Het idee voor de kerstvoorstelling is afgelopen zomer pas ontstaan. ,,We hadden Toch! gespeeld en daarna was er weer even niets.” En dat voelde leeg. Eigenlijk zou WIG zijn handen vol hebben gehad aan Maïstiid , een grote productie in een maïsveld bij Ryptsjerk. Toen dat door corona niet mocht, raakte hij een beetje in een dip. De regisseur miste het maken en de spelers het podium. Samen met vier spelers ontstond de intieme voorstelling Toch!, die in de maand augustus werd opgevoerd in de achtertuin van Van Buuren en Simone Montsma – samen bestieren ze WIG Producties. Toch! was een succes en smaakte naar meer. En zo belandde Van Buuren bij de door de Frank Capra geregisseerde film It’s A Wonderful Life uit 1946. De film, met in de hoofdrollen James Stewart en Donna Reed, wordt door het American Film Institute beschouwd als een van de beste aller tijden.

'Het komt er eigenlijk op neer dat de spelers moeten spelen dat ze niet zo goed zijn'

Hij vertaalde het script en kortte het drastisch in. En er is een ‘WIG-draai’ aan het stuk gegeven: It’s A Wonderful Life wordt opgevoerd door het toneelgezelschap Kunst na Arbeid. ,,Dus als toeschouwer kijk je naar een theatergezelschap dat vanwege het 25-jarig jubileum de kerstvoorstelling speelt.” De spelers van Kunst na Arbeid zijn niet zo heel erg goed en er is ook onenigheid in de ploeg. Zo moet bijvoorbeeld de souffleur op het allerlaatste moment inspringen, omdat een van de spelers vlak voor aanvang van de voorstelling boos is weggegaan. ,,Het komt er eigenlijk op neer dat de spelers moeten spelen dat ze niet zo goed zijn”, zegt Van Buuren.

Hij kwam op het idee om de spelers lomp te laten acteren na het lezen van het in 1964 verschenen boek De kunst van het onbehouwen acteren van Michael Green. De manier van spelen is grotesk en onbehouwen: acteurs vergeten teksten, decorwissels gaan fout en opkomsten lopen hier en daar faliekant in de soep. It’s A Wonderful Life is een klucht, maar ook weer niet. Van Buuren: ,,Er wordt door de zeven acteurs serieus onbehouwen geacteerd.”

Het verhaal gaat over zakenman George Bailey (Sicco de Ree speelt die rol) die zijn leven niet meer ziet zitten en op kerstavond op het punt staat er een eind aan te maken. De wereld zou beter af zijn geweest zonder hem, denkt hij. Twee engelen proberen hem ervan te weerhouden van de brug af te springen. Ze laten hem zien wat er zou zijn gebeurd met de mensen om hem heen als hij nooit had geleefd. Spoiler alert: Aan het eind komt alles toch weer goed.

Het is een pittige klus voor de zeven acteurs die in het stuk meespelen. Van Buuren gniffelt: ,,Ze spelen met z’n allen 47 rollen, dat betekent heel veel kledingwissels. Dat is een uitdaging.” Het decor en de kleding is in de stijl van de film: zwart-wit-grijs. Het is een feel good stuk, zegt Montsma. En Van Buuren: ,,Het past echt bij deze tijd. Alles zit erin: drama, humor en romantiek.” En ook niet onbelangrijk: ,,We lachen ons rot tijdens de repetities.”


De Bidler in Wergea - WIG Producties speelt It’s A Wonderful Life op 16 (try out), 18 (première), 21, 22, 23, 28, 29 en 30 december. Aanvang: 20.00 u. Op 19 en 20 december zijn er matineevoorstellingen. Aanvang 15.00 u.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Theater en musical