Theatergroep Illustere Figuren liet online een stuk maken door een tekstschrijver uit India: 'Beetje plat maar best ok'

Leeuwarden Theatercollectief Illustere Figuren heeft voor het schrijven van een stuk een personal assistant in India ingeschakeld. Vanavond een voorproefje.

 Tim Verbeek en Zen Roorda (voor) en Raymond Muller en Joesi Peters van de Illustere Figuren in gesprek met personal assistant Raja, die het collectief vanuit India assisteert.

Tim Verbeek en Zen Roorda (voor) en Raymond Muller en Joesi Peters van de Illustere Figuren in gesprek met personal assistant Raja, die het collectief vanuit India assisteert. FOTO ILLUSTERE FIGUREN

Wat als je het creatieve proces uitbesteedt? Dus dat je als theatermaker niet zelf aan de slag gaat, maar iemand inhuurt om voor jou een tekst te schrijven. Zen Roorda van theatercollectief Illustere Figuren vroeg zich dat af nadat hij een documentaire over het bedrijf GetFriday had gezien.

Bij GetFriday, dat is gevestigd in Bangalore (8,5 miljoen inwoners) in India, kun je voor alles assistentie inschakelen. ,,Je kunt het zo gek niet bedenken”, zegt Roorda. Hij zag een Australiër die een persoonlijke assistent inhuurde om voor hem dates te regelen. ,,Bizar. Die man had het te druk met zijn werk om zelf op een datingsite te gaan.”

Maar er zijn meer zaken die je via het bedrijf kunt regelen. ‘Delegeer uw persoonlijke taken zoals het boeken van vluchten, het voorbereiden van reisroutes, agendabeheer en online onderzoek naar GetFriday en geniet van uw leven!’, meldt de website. Je kunt de virtuele assistent ook familiefotoalbums laten knutselen, juridisch onderzoek laten doen, banen laten zoeken of loodgieters regelen. ,,Wat zal het leven een stuk makkelijker zijn als je er iemand voor inhuurt, zodat je zelf leuke dingen kan gaan doen”, filosofeerde Roorda.

Honderd uur werk

Vorig jaar mailde hij het verzoek om een voorstelling te maken naar het bedrijf in India – het bedrijf is wereldwijd actief en is 24/7 in de lucht. ,,Tot onze verbazing wilden ze dat. Maar in godsnaam hoe dan? En door wie?’’ Illustere Figuren is gekoppeld aan persoonlijk assistent Raja en het toeval wil dat die is aangesloten bij een improvisatietheater. Raja heeft samen met haar gezelschap in zes weken tijd een voorstelling gemaakt. Inclusief regieaanwijzingen, het licht- en geluidsplan en muziek.

En? Kunnen de Illustere Figuren ermee uit de voeten? ,,Beetje plat hier en daar en wat oppervlakkig, maar wat wil je ook als je dingen uitbesteedt. Eigenlijk is het best wel ok”, zegt Tim Verbeek. En Roorda: ,,We hadden stiekem de lat ook laag gelegd.” Er is een voorstelling gemaakt van 20 minuten. Daarvoor heeft het gezelschap 1750 euro betaald. ,,Ze zijn er al met al zo’n honderd uren mee bezig geweest.”

De opdracht voor Raja is bewust vrij vaag gehouden. ,,We hebben gezegd: vertel maar wat jullie beeld is bij outsourcing. Het mag absurd zijn, maar het moet over GetFriday gaan en over ons als Illustere Figuren. Onze namen zijn ook de personages in het stuk.”

Zijn wij nog wel nodig?

De (uitverkochte) voorstellingen – Illustere Figuren spelen vrijdag en zaterdag – zijn eigenlijk een zoektocht naar wat kunst nou eigenlijk is. Wat het voor hen als makers betekent om voorstellingen te bedenken en maken en om op het podium te staan. ,,Of, kunnen wij als collectief wel bestaan, maar het maken en spelen van de voorstelling uitbesteden aan persoonlijk assistenten? Zijn wij nog wel nodig?” Roorda lachend: ,,Ik heb twee kleine kinderen. Heerlijk als ik zo mijn geld zou kunnen verdienen.” Hij bedoelt het cynisch, maar het idee op zich spreekt hem wel aan. Verbeek is helder: ,,Theater geeft mijn leven richting en betekenis. Ik kan er niet zonder.”

Het is de bedoeling dat Illustere Figuren volgend jaar met een volwaardig stuk komt. ,,We willen eerst uitproberen, kijken hoe dit valt. En wie weet huren we Raja in om een anderhalf uur durend stuk te maken.” Om de kosten hoeven ze het niet te laten: zo’n 4100 euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Theater en musical
Aanrader van de redactie