Nieuwe naam voor De Harmonie: ‘Theater- en muziekcentrum’ slaat nieuwe wegen in

Schouwburg De Harmonie in Leeuwarden wordt door de coronaperikelen in het culturele veld geprikkeld om op zoek te gaan naar nieuwe manieren van theater aanbieden. Meer muziek, meer cross-overs, een groter team programmeurs en een theaterzaal die wordt omgebouwd tot chill-out-lounge.

Citizen K. van theatermaker Sadettin Kirmiziyüz. FOTO SANNE PEPER

Citizen K. van theatermaker Sadettin Kirmiziyüz. FOTO SANNE PEPER

Je kunt als schouwburg gaan zitten kniezen, want inderdaad; het valt allemaal niet mee onder corona en in de anderhalve-meter-samenleving, maar je kunt de blik ook voorwaarts richten, plannen maken, het maatschappelijk en artistiek vacuüm aangrijpen om tot nieuwe initiatieven te komen. Dat laatste is directeur Marijke van der Woude van De Harmonie aan het doen. In de stille maanden dat het theater dicht was, bereidde ze nieuwe projecten voor. Een en ander krijgt nu kalmpjes aan zijn beslag.

Meerdere programmeurs

Eén van de nieuwe ontwikkelingen is de vorming van een breder team van programmeurs. Tot nog toe werkte De Harmonie met maar één programmeur. Dat moet anders, vindt Van der Woude. ,,Het theaterlandschap is zo gevarieerd, zo weids, dat kan je eigenlijk niet meer met één programmeur af.’’

Er wordt een nieuwe hoofdprogrammeur aangesteld die gaat samenwerken met een muziekprogrammeur en op termijn ook met een publiekswerker, die weet wat er in de regio speelt. Ook is er inmiddels een parttime programmeur aangesteld die zich gaat richten op de artistieke verbinding tussen het internationale, het nationale en de stad.

Naamsverandering

Die benoeming van een muziekprogrammeur is een opvallende keuze. Van der Woude wil zich meer richten op muziek in De Harmonie en vandaar ook dat de naam ‘stadsschouwburg’ verandert in ‘theater- en muziekcentrum’. ,,Als je het beestje een naam geeft, ga je er ook naar handelen.’’

Een samenwerking met Neushoorn ligt voor de hand, maar daar wil Van der Woude niet veel over kwijt. ,,Als dat kan, zou dat mooi zijn natuurlijk.’’ Cross-overs tussen jazz en wereldmuziek, regionale bands en jonge talenten van onder anderen het Fries Jeugd Orkest moeten als vanzelfsprekend in De Harmonie terecht kunnen, vindt de directeur. ,,Daarmee zouden we het artistiek klimaat in de stad een grote impuls geven. Het gaat om het verbinden van instellingen aan de schouwburg. Dan bouw je een keten op en verbeter je het artistieke klimaat. Tegelijk boor je nieuw publiek aan.’’

‘Sterker verbinden met lokale en stedelijke’

Van der Woude zet in op twee dingen. Ze wil het ‘bovenregionale profiel’ van de schouwburg versterken - dat wil zeggen: meer mensen uit de rest van Friesland en misschien wel uit Groningen of Drenthe naar De Harmonie lokken. ,,Tegelijk wil ik sterker verbinden met het lokale en stedelijke.’’ Hoe dat kan? ,,Door producties in en met wijken te maken, door het aanstellen van ambassadeurs van De Harmonie in de wijken en door dingen te maken over thema’s die er voor mensen toe doen.’’ Een publiekswerker zou daar helderheid in moeten verschaffen.

De afgelopen weken belde De Harmonie met vierhonderd vaste bezoekers van het theater om ze te vragen of ze weer naar de schouwburg wilden komen en hoe ze dat dan voor zich zagen. ,,Mensen hebben er zin in, maar willen wel dat het veilig is. Dat kan makkelijk bij ons, we hebben veel ruimte.’’

Voorzichtig opstarten

Deze maand begon de voorverkoop van De Harmonie. ,,We starten voorzichtig op.’’ Er zijn onder meer kaarten te koop voor Ronnie Flex, de gebroeders Jussen, Douwe Bob en voor een concert van het Colori Ensemble. Op 26 september speelt de voorstelling Citizen K. van theatermaker Sadettin Kirmiziyüz en het Nationale Theater en 2 oktober start de reeks City Vibes, met gratis toegankelijke concerten van plaatselijke artiesten in een café dat in de theaterfoyer wordt gebouwd.

De Accentzaal transformeert de komende tijd tot chill-out-verblijf met hangstoelen, stretchers en hangmatten. Ook de ambiance van de andere theaterzalen wordt aangepakt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Theater en musical