Jacques d'Ancona over 'Met vlag en wimpers' van Karin Bloemen: levensverhaal vol successen en flops leest lekker weg | recensie ★★★★☆

Karin Bloemen.

Karin Bloemen. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

Riante successen en flinke flops, de story van Karin Bloemen leest lekker weg
Lees meer over
Theater en musical
Boeken

Op de cover prijkt een verklaring, gemodelleerd naar een goudkleurig plakkertje. Bedoeld als aanbeveling, denk ik: Het leven van een vakvrouw voor en achter de schermen .

Een nietszeggende kreet ter introductie van het boek over een zangeres, cabaretière en actrice die ‘iedereen’ kent van theatervoorstellingen en televisie, en tevens als leverancier van typetjes. Met de titel Karin Bloemen – Met vlag en wimpers stuurt zij het beeld dat ze in veertig jaar heeft opgebouwd als performer met een nationale status.

Helder relaas over een bewogen, interessant leven

Een jubileumboek, dus. Thomas van den Bergh wordt daarin niet als auteur opgevoerd. Hij is de interviewer en laat Karin in de ik-vorm voor zichzelf spreken. Dat doet ze zonder gespeelde bescheidenheid, maar evenmin duikt ze in de irritante creatie van een diva die alles naar haar hand zet. Het is een helder relaas over een bewogen, interessant leven dat breekbaar verweven is met een onstuitbare carrière.

Ze is net zo duidelijk over persoonlijk drama, zoals over haar riante successen en de artistieke en zakelijke flops (een faillissement, bijvoorbeeld). Dat leest lekker weg. Hoewel, je komt gebeurtenissen tegen die jaren geleden al waren opgetekend in Mijn ware verhaal .

Karin Bloemen (62) is een vrouw die haar bestemming niet kon mislopen na de opleiding aan de Kleinkunstacademie. Toen ze nog studeerde zat ze al in de eerste van totaal zes musicals.

Bizar productief en gedreven maakte ze bovendien veertien soloprogramma’s, deed televisie in de meest uiteenlopende facetten en zat daarnaast tussen 1986 en 2015 op tournee in twaalf theaterproducties. Maar het boek gaat ook over de lessen die ze heeft geleerd.

Met vlag en wimpers

Titel Karin Bloemen – Met vlag en wimpers Opgetekend door Thomas van den Bergh Uitgever Ambo|Anthos Prijs 24,99 euro (288 blz.)
★★★★☆