Henk Angenent en Klasina Seinstra vertellen in het theater over '1997', de laatste tocht

Henk Angenent in Hindeloopen. Afgelopen zondag schaatste Angenent - na 24 jaar - de Elfstedentocht opnieuw. FOTO EPA /ROBIN VAN LONKUIJSEN

Het zilveren jubileum van de laatste Elfstedentocht wordt volgend jaar luister bijgezet met een theatercollege-achtig programma: De laatste tocht.
Lees meer over
Theater en musical

Henk Angenent en Klasina Seinstra, de winnaar en de winnares van 1997, zijn erbij, net als Henk Kroes, destijds voorzitter van de vereniging De Friesche Elf Steden. Verder zijn er schrijvers, muzikanten en wetenschappers van de partij.

Welke precies, dat is nog niet helemaal rond, zegt bedenker en producent Thomas Bruining – op, uiteraard zou je haast zeggen, Syb van der Ploeg na. Bij de wetenschappers zijn in ieder geval een meteoroloog en een inspanningsfysioloog.

,,Die meteoroloog, en Piet Paulusma ligt voor de hand maar dat hebben we nog niet bevestigd, gaat in op de vraag of zo’n tocht in de toekomst nog mogelijk is. En de inspanningsfysioloog gaat ons vertellen wat er bij komt kijken om zo’n tocht te schaatsen, en in hoeverre de tocht van Reinier Paping in 1963 verschilt van die van Angenent. En hoe snel zouden we hem nu schaatsen?”

Bruining wil een belangrijke plek inruimen voor herinneringen. ,,Verhalen die nog nooit zijn verteld. Er moet iemand met een videocamera langs de Luts hebben gestaan, er moeten stellen zijn die elkaar bij die gelegenheid hebben ontmoet. We zoeken de elfstedenbaby.” Via de website kan men herinneringen inzenden. Deze productie is op 8 januari in Leeuwarden te zien en op 13 januari in Groningen.

Nieuws

menu