'De tocht' verkoopt alvast 16.868 'startbewijzen'

Elfstedenmusical De tocht gaat in 2021 van start in een semi-permanent theater in Leeuwarden, mogelijk op het voormalige terrein van slachterij Brada.

IJsmusical De tocht moet een equivalent worden van succesproductie Soldaat van Oranje . Dit theaterspektakel wordt al negen jaar gespeeld. Er kwamen tot nog toe 3,5 miljoen mensen op af. Zo hoog mikt men in Leeuwarden ook: de organisatie wil jaarlijks 300.000 bezoekers trekken.

Voor het nog te bouwen semi-permanente ijstheater is het voormalige terrein van slachterij Brada in Leeuwarden nadrukkelijk in beeld. Daar is ruim voldoende ruimte om te bouwen. Ook is het goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Het theater wordt 16 meter hoog, 55 breed en 85 meter lang. Er moeten voldoende parkeerplaatsen zijn, want er worden acht voorstellingen per week gespeeld. Iedere keer kunnen er 1400 toeschouwers terecht. De tocht is een zogeheten open einde-voorstelling; net als Soldaat van Oranje gaat de productie ‘eindeloos’ door.

Startbewijs

Sinds woensdag kunnen exact 16.868 mensen (het aantal schaatsers dat in 1997 meedeed aan de Elfstedentocht) een startbewijs aanschaffen via de website www.musicaldetocht.frl. Voor 50 euro mogen ze naar een try-out, krijgen ze een aantal waardebonnen voor streekproducten, een boekje met elfstedenverhalen en mogen ze over de productie meedenken. Dit is een manier om tot een (bescheiden) startkapitaal te komen en om de mienskip nauw bij het evenement te betrekken, stelt zakelijk directeur Hans Staal. Schaatsers Henk Angenent en Klasina Seinstra namen tijdens de presentatie van De tocht in de Elfstedenhal de eerste twee startbewijzen al in ontvangst.

De Friese ijstheatervoorstelling moet het ware elfstedengevoel vatten in een ‘toegankelijk heldenverhaal’.

'Schaatscultuur verbindt ons'

Creatief- en marketingdirecteur Foppe van der Veen: ,,Het gaat ons om het gevoel van samen. We willen de magie laten voortleven.’’ Hij gunt het jonge generaties om mee te genieten van een onvervalst elfstedengevoel. ,,Het gevoel van met zijn allen een zijn.’’ Artistiek directeur Madeleine van Beuzekom: ,,Schaatscultuur verbindt ons. We vinden het belangrijk om dit stukje Nederlandse cultuur te behouden.’’ Vandaar ook dat er een uitgebreid educatie- en sportprogramma voor de jeugd aan de voorstelling wordt toegevoegd.

Het verhaal, geschreven door Allard Blom en geregisseerd door het duo Eddy Habbema en Tjerk Kooistra, wil men met hypermoderne technieken vertellen: op een ijsvloer van 2500 vierkante meter, met bewegende tribunes, weersimulaties en speciale effecten waardoor het publiek het gevoel heeft ook echt getuige te zijn van de tocht.

Wat de gigantische productie zal kosten, wil Hans Staal nog niet zeggen. Er wordt nog druk met sponsors gepraat en de ontwikkelingen zijn ‘hoopgevend’ en ‘heel positief’, zegt hij. Wel is al duidelijk dat alleen al de theaterproductie 7,8 miljoen euro kost.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Theater en musical
De Tocht