Sonates voor viool en klavecimbel van Bach: ook de langzame, zangerige delen blijven knapperig en vers | recensie ★★★★★

.

.

Of het hier gaat om sonates van Bach voor twee instrumenten met daarin verweven drie partijen is nog altijd stof voor discussie, in gang gezet door een van zijn zonen die het over triosonates had. Misschien heeft hij gelijk en levert het klavecimbel twee partijen aan.
Lees meer over
Muziek

Hoe dan ook, het blijven per saldo twee instrumenten, hier bespeeld door Andoni Mercero (viool) en Alfonso Sebastián (klavecimbel), beiden uit Spanje. De zes sonates BWV 1014 - 1019 zijn hen op het lijf geschreven – al hebben ze deze werken veelvuldig op de Europese podia gebracht, nergens klinkt hun voordracht routineus. Eerder buit de viool de klankmogelijkheden uit en plooit het instrument zich naar het klavecimbel.

De twijfel slaat toe

Met oog voor de balans. Die is helemaal raak en ook de langzame, zangerige delen blijven knapperig en vers. Voor wie Bach deze sonates componeerde is niet bekend, niet voor dit tweetal, maar bij beluistering van deze binnen een historisch kader geplaatste vertolking kan de twijfel toeslaan.


Andoni Mercero (viool) en Alfonso Sebastián (klavecimbel): Johann Sebastian Bach - sonates voor viool en klavecimbel BWV 1014 - 1019 (2 cd’s)

Eudora

★★★★★