Wat ons trof in 2020: Americana

Joe Ely.

Corona treft de culturele sector zwaar. Desondanks kende ook dit jaar zijn culturele hoogtepunten. Onze recensenten vertellen welke. Vandaag: Americana.
Lees meer over
Muziek

1. Joe Ely - Love In The Midst Of Mayhem

Als een van de eerste artiesten kwam Joe Ely al in april met een album vol reflectie op de chaos van de coronapandemie. De 73-jarige Texaan heeft een enorme reputatie als live-artiest, maar plotsklaps was ook hij aan huis gekluisterd. Eindelijk tijd om aan de slag te gaan met de vele aanzetten tot nooit afgemaakte liedjes die hij op allerlei briefjes vond in zijn archief. Het grote thema van het album: compassie met anderen.

2. Zach Aaron - Fill Dirt Wanted

Geld om te studeren was er niet in het gezin waarin Zach Aaron opgroeide. Daarom tekende hij bij de militaire luchtmacht en vloog vier jaar de hele wereld over. Daarna had de Texaan wat baantjes in de oliebusiness en de bouw. Voldoende levenservaring om het ambacht van liedjesschrijver te proberen. De invloed van Woody Guthrie klinkt duidelijk door op dit imponerende album.

3. Dalton Mills - Dalton Mills

Op Outta Tune zingt de singer-songwriter Dalton Mills uit Kentucky over Townes Van Zandt en Guy Clark. Hij doet dat zo overtuigend dat we de vergelijking met deze twee illustere voorgangers wel durven te maken. Mountain Call heeft de somberheid van Townes, Too Many Dreams de melodie en het mededogen van Guy. Geweldige debuutplaat.

Tip

Steve Earle heeft een plaat opgenomen met liedjes van zijn zoon Justin Townes Earle, die dit jaar overleed na een overdosis. Het eerbetoon J.T. verschijnt begin januari.

JOHN GJALTEMA

Nieuws

menu