'Thin Air': een compositie gespeeld op tientallen festivals

Klassiek festival City Proms zoals het bedoeld is: met het Noord Nederlands Orkest op een volgepakt Zaailand. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Geen City Proms dit weekend, wel een gestreamde versie van de compositie Thin Air voor theremin en piano, vanuit het Crystallic-gebouw in Leeuwarden.
Lees meer over
Muziek

Corona, het is nergens goed voor. Al was het maar omdat echt alle festivals dit seizoen van de kalender geschrapt zijn. En toch: zoals elke crisis levert ook dit weer wat op. Al was het maar een stukje muziek. De compositie. Thin Air was er anders niet geweest. En nu wordt het gespeeld op, of door, of namens zo’n 40 festivals.

Tamar Brüggeman, directeur van het klassieke festival Wonderfeel, bij Bussum, ging niet bij de pakken neerzitten toen ze een streep moest zetten door de editie van dit jaar. Ze zette een soort samenwerkingsverband op van allerlei muziekfestivals, in binnen- en buitenland. Festivals For Compassion werd de naam.

Estafettevorm

Thin Air is de compositie die Calliope Tsoupaki, componiste des vaderlands, in opdracht van dit samenwerkingsverband schreef. Het is een stuk voor solo-instrument en het wordt de komende tijd in estafettevorm gespeeld – en gestreamd. Festival Oranjewoud beet afgelopen weekend, met nog drie festivals, het spits af met een versie voor bas-trombone, gespeeld door Brandt Attema en opgenomen (met beeld en al) in de Ecokathedraal te Mildam.

Blokfluitist Erik Bosgraaf, afkomstig uit Drachten, speelt het zaterdag namens het Bachfestival in Dordrecht. Het Leeuwarder festival Welcome To The Village zoekt nog naar een uitvoerende. En zondagmiddag drie uur klinkt het stuk namens festival City Proms vanuit het Crystallic-gebouw in Leeuwarden, ge-streamd via de Facebookpagina van LF2028. De Noors-Nederlandse thereminspeler Thorwald Jørgensen laat zich, uitzonderlijk in dit rijtje, begeleiden door pianiste Kamilla Brystova.

,,Daar heeft hij toestemming voor gevraagd, hij kent Calliope persoonlijk”, zegt Margot Hoiting, directeur van City Proms. ,,Thorwald vond de harmonieën zo mooi, dat hij er een pianist bij wilde om die eronder te spelen.” Voor Hoiting lag het voor de hand om Jørgensen, al eerder te gast op City Proms, te vragen ,,Juist vanwege het ijle karakter van dat instrument”, zegt ze, ,,dat past zo mooi bij de titel. Het verbaast me dat niemand anders op het idee kwam.”

‘We willen geraakt en ontroerd worden, en daarna samen een biertje drinken’

In Leeuwarden wordt deze uitvoering voorafgegaan door een gedicht, van Laura Kelly Fanucci. ,,Dat gaat ook echt over corona. Ik miste een beetje de passie, de bevlogenheid.”

Intussen bereidt City Proms zich weer voorzichtig voor op een terugkeer naar het oude normaal. Inclusief weer wat optredens, in het najaar. ,,Het zal geen festival worden, maar we willen wel wat terugdoen voor onze subsidie. Het heeft nu wel lang genoeg geduurd. De mens is een groepsdier, artiesten missen het publiek en andersom. Corona is heel erg zuur, en daardoor realiseren we ons hoe belangrijk cultuur wel niet is. We willen geraakt en ontroerd worden, en daarna samen een biertje drinken.”

Nieuws

menu