Bootsma geeft het artistieke stokje bij Welcome To The Village door

Sjoerd Bootsma en Bianca Pander bij de afbouw van Welcome To The Village in 2017. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Sjoerd Bootsma (41) stopt als artistiek leider van festival Welcome To The Village, dat hij mee heeft opgezet. Hij geeft het stokje door aan Eva van Netten (31).
Lees meer over
Muziek

Vorig jaar al vertrok Bianca Pander als algemeen directeur. ,,Ik heb in 2018 met Bianca afgesproken hoe we afscheid zouden nemen”, zegt Bootsma, ,,onder welke condities. Het was al duidelijk dat we niet dertig jaar zouden blijven. Ik heb geen zin om te gaan Jan Smeetsen.” Smeets is na een halve eeuw nog altijd het gezicht van het Pinkpop-festival.

2021 in de steigers

Pander werd opgevolgd door Ruben Bosch. Bootsma heeft ook alle vertrouwen in zijn opvolger, Eva van Netten, tot nu toe programmacoördinator. ,,Die kwam vers van de Academie voor Popcultuur binnen en heeft zich heel goed ontwikkeld. Dit is een goed moment om het stokje door te geven. Ook al omdat de editie van volgend jaar eigenlijk al in de steigers staat.”

Dat wordt in grote lijnen de geplande editie van dit jaar, die wegens corona afviel. Anders was de Groene Ster afgelopen weekend het toneel geweest voor het festival. In plaats daarvan was er zaterdag een ‘radio-editie’. Van Netten gaat de klus klaren met het programmateam, ,,dat is sinds het begin in 2013 ook al helemaal gewisseld. Ik vind het belangrijk om jonge, creatieve mensen in de stad te houden.”

Jong talent

Die nadruk op jong talent, en hoe je dat opleidt en verantwoordelijkheid geeft, zit ingebakken in het festival, vindt Bootsma. ,,Het is mooi om de boel fris te houden. Je kunt zoiets een jaar of acht, tien doen. Dan loop je de kans dat het sleets wordt. We moeten scherp blijven, onszelf blijven uitdagen.” Hij is trots op de richting die het festival onder zijn leiding is ingeslagen. ,,Meer podiumkunst, scherpere muziek, scherpere keuzes, projecten met ouderen en nieuwkomers.”

Vorig jaar beleefde Welcome To The Village een, qua kaartverkoop, tegenvallende editie. ,,De slechte weervoorspellingen hebben ons zeker 1500 kaarten gescheeld. Als je 80 procent van je begroting zelf verdient, is dat een hele hap.”

Nieuwe uitdagingen

Bootsma gaat ,,nieuwe uitdagingen tegemoet.” Hoogstwaarschijnlijk hoort daar Arcadia bij, de ‘triënnale’ in 2022 die wordt opgezet door stichting LF2018 als vervolg op Culturele Hoofdstad. Bootsma is op dit moment interim-directeur, maar hij heeft nog geen nieuwe aanstelling. ,,Als er nog geen handtekening staat, is het er niet.” De discussie over de dubbele petten die Bootsma volgens sommigen zou dragen, heeft volgens hem geen rol gespeeld bij zijn besluit. ,,Maar ik ben wel blij dat ik van dat gedoe af ben.”

Volgend jaar is Bootsma, als het allemaal weer normaal is, op het festival als vrijwilliger of als gast. ,,Dan zit ik met Bianca Pander op een bankje en dan zeggen we dat het goed is. Maar dat dat ene ding wel een beetje scheef hangt.”

Vorige week was Eva van Netten te gast in LC Live waar ze vertelde over hoe het Leeuwarder festival toch (digitaal) door kon gaan.

Nieuws

Meest gelezen