Mini-concert in de tuin: kunst op bestelling

Wie vurig verlangt naar kunst kan sinds vorige maand terecht op samenuitthuis.nl. Daarop kunnen mensen die snakken naar een live-optreden een kunstenaar boeken.

Concert van Ekatarina Levantal.

Concert van Ekatarina Levantal. FOTO RENS HOOYENGA

Heel even was het alsof Covid-19 er helemaal niet was, nou ja, in de Tjongervallei in Oudehorne dan. Daar, in gouden strijklicht en met het gesnerp van krekels op de achtergrond, vond gisteravond een tuinconcert plaats – het eerste optreden in vijf maanden tijd van mezzosopraan, actrice en harpiste Ekaterina Levental. Ze was geboekt door de stichting Tjongeroog, een trainingsinstituut voor persoonlijke ontwikkeling, via de gloednieuwe website samenuitthuis.nl.

Acteurs en musici die geen vast contract hebben bij een gesubsidieerd theatergezelschap of orkest, hebben het zwaar. Door de coronamaatregelen zitten veel zzp’ers in de culturele sector al maanden werkloos thuis. Ze vallen terug op overheidssteun, zijn bij koeriersdiensten gaan werken of staan weer voor de klas. Maar één ding is zeker: ze smachten ernaar om op te treden. En ook kunstliefhebbers snakken naar livemuziek, naar live-optredens.

Hoge kwaliteit

Ludian Schaling, docent Nederlands op het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam en fagottist, bedacht hier wat op. Samen met twee gelijkgezinden riep zij deze zomer de website samenuitthuis.nl in het leven, een soort marktplaats voor cultuur. Via deze site kunnen topmusici en -acteurs tegen een eerlijke prijs worden geboekt voor een optreden in de achtertuin of op straat.

Het aanbod is van hoge kwaliteit: het Matangi Quartet is te boeken voor 2000 euro. Daar speelt het vierkoppige strijkkwartet een uur voor. Pianist Hans Eijsackers komt een half uur spelen voor 400 euro, violiste Judith Wijzenbeek geeft een flitsconcert voor 150 euro.

Dat lijkt veel geld, maar wie de kosten deelt met vrienden of buren komt op hetzelfde bedrag uit als een concertkaartje kost, zegt Schaling. En nee, dit is zeker geen strikt randstedelijke aangelegenheid, bezweert ze. De musici reizen met alle plezier naar het Noorden af.

En zo belandde harpiste Ekaterina Levental in Oudehorne. Zij speelde vrijdagavond een uur lang in de tuin van trainingsinstituut Tjongeroog haar muziekvoorstelling De weg . Daarin vertelt ze het aangrijpende verhaal over haar vlucht na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie uit Oezbekistan, via Tel Aviv en Moskou, naar Amsterdam. Het applaus na afloop was fel, bijna bozig, maar ook verrukt. Meer hiervan, leek het publiek uit te drukken.

Levental sloeg haar handen ineen en maakte een diepe buiging. ,,Heel, heel bijzonder dat jullie er waren.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Muziek
Video
Coronavirus