Michelle David zingt over liefde en soul

Gebeurtenis: concert van Michelle David And The Gospel Sessions Gezien: 11/10, Podium Gorter Balk Publiek: 2 keer 30 (uitverkocht) Nog te zien: 13/12, Oosterpoort Groningen

Michelle David treedt op in Paradiso afgelopen juli voor een publiek van 30 mensen.

Michelle David treedt op in Paradiso afgelopen juli voor een publiek van 30 mensen. FOTO ANP

Het zijn malle tijden, maar laten we wel wezen: zonder corona hadden we Michelle David And The Gospel Sessions niet snel kunnen bewonderen in zo’n klein zaaltje als Podium Gorter. De band stond op het punt om aan een grote Europese tournee te beginnen toen dat gedonder losbarstte, had deze zomer de festivals zullen veroveren.

Een kerkje (Podium Gorter dubbelt als zodanig, het is eigenlijk een doopsgezinde kerk) met dertig bezoekers, de max in deze tijd: dat is dan wel een wreed contrast. Maar je moet wat als je niet thuis wilt blijven mokken. Michelle en haar mannen willen spelen, zo graag zelfs, dat ze in Balk twee shows achter elkaar deden.

En zo graag ook, dat ze er niet om leken te malen dat er maar dertig mensen voor hun snufferds zaten. Dat Michelle David het grootste deel van het optreden aan haar stoel gekluisterd was, wegens een ongelukkige valpartij thuis, was ook al geen beletsel voor een optimale wisselwerking tussen zangeres, muzikanten en publiek.

Werkelijk, het was een klein wonder hoe David de luisteraars om haar vingers wond en opjutte tot ritmisch meeklappen en enthousiast gejuich. Wat wil je ook met zo’n schitterende stem en zo’n fantastische beheersing van dat instrument – met soul in elke decibel.

Gospel is dus het uitgangspunt, maar niet per se volgens het boekje. Na vier albums met vooral eigen nummers hebben David en haar mannen genoeg repertoire in handen zonder terug te hoeven vallen op clichés. Gitaristen Onno Smit (hoedje op, wat eigenlijk niet zo hoort in een kerk) en Paul Willemsen gingen in verschillende registers, van ingetogen tot uitgesproken funky, flink te keer. Drummer Bas Bouma was in funky drummer -modus soms te overweldigend in deze kleine ruimte, maar zijn forse dynamische bereik maakte het feestje des te leuker.

Gospel of niet, de boodschap is: liefde, en hoe die gedijt bij een flinke portie soul. Een boodschap van alle tijden, maar zeker voor nu.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Muziek
Recensie