Liet gaat in zee met festival Explore The North

FOTO: Explore the North

Liet maakt ruimte voor experiment en slaat de handen ineen met het festival Explore The North. Iris Kroes, Elias Elgersma (The Homesick) en Arnold de Boer (Zea) doen mee.
Lees meer over
Muziek

Vorig jaar gebeurde dat voor het eerst in Liet-verband: bekendere artiesten die normaal niet zo met het Fries bezig zijn koppelen aan minder bekend talent, om samen iets te maken in de memmetaal. Dat gebeurde naast de competitie, die het hart vormt van dit Friestalige songfestival.

Deze keer wordt zangeres en harpiste Iris Kroes gekoppeld aan Wander Kars die elektronische muziek maakt (eerder onder de naam Basterd Sugar). Elias Elgersma, van de Dokkumer bands The Homesick en Yuko Yuko gaat in zee met Roy Veenstra (lofi-synthpopzanger als Idiott Smith), onder de namen Huub Prins (Elgersma’s volkszanger-alter ego) en Bobby Choco. Arnold de Boer, hij is eenmansband Zea en frontman van The Ex, gaat aan de slag met singer-songwriter Dina. Zea maakte enkele jaren geleden het veelgeprezen Friestalige album Moarn gean ik dea .

'We doen dit om het balletje te laten rollen, zodat meer muzikanten met het Fries gaan werken'

Dit muziekprogramma, dus niet de competitie, is ook te horen op het Leeuwarder festival Explore The North. Dat stemt Koen Haringa, die dit programma voor Liet in elkaar zette met Nick Veenstra van Podium Asteriks en Welcome To The Village, vrolijk. ,,Dat is een festival met een hoog artistiek profiel, dat kwaliteit vooraan zet. Ik zie het als een compliment dat ze dit in hun programma op nemen. En omgekeerd is het voor hen ook goed om iets met het Fries te doen.”

Het is de bedoeling dat de voortgang van deze drie samenwerkingsprojecten zichtbaar wordt gemaakt met zogenaamde ‘procesvideo’s.’, Haringa: ,,We doen dit om het balletje te laten rollen, zodat meer muzikanten met het Fries gaan werken. Uit dit project blijkt dat ze wel willen, als ze de kans maar krijgen. In Godsnaam, ga maken.”

De finale van Liet, inclusief dit muziekprogramma, is op 6 november in Neushoorn te Leeuwarden. De boel wordt sowieso gestreamd en mogelijk uitgezonden via Omrop Fryslân.

Nieuws

menu