Jonge Friese en Vlaamse schrijvers in een Rotterdamse sloopwijk

Marrit Jellema en Aad Groenewegen.

Drie Friese en drie Vlaamse schrijvers, alle zes jong, werden gekoppeld aan mensen uit een Rotterdamse sloopwijk . Hun verhalen worden op festival Explore The North voorgedragen door de hoofdpersonen zelf.
Lees meer over
Muziek

De Agniesebuurt in Rotterdam-Noord is ,,een heel volkse buurt”, zegt Marrit Jellema uit Leeuwarden, ,,met veel sociale huurwoningen. Het leek me een heel fijne buurt, volgens de verhalen die ik hoor. Van alles door elkaar. Een buurt met een enorme sociale cohesie, zeker toen iedereen er nog woonde.”

Want dat is het punt. Er wordt nogal wat gesloopt, veel mensen zijn al verhuisd. Wat dat betekent voor die sociale cohesie, laat zich raden. ,,Het zijn geen bouwvallen”, zegt Marrit, ,,maar veel huizen hebben wel scheuren in de muren. Ze hebben geen jaren meer te gaan. Maar niet iedereen wil dat geloven.”

Marrit Jellema is een van de drie jonge Friese schrijvers, met Wessel de Vries en Obe Alkema, die ieder twee weken in een huis in de Almondestraat zaten - net als drie Vlaamse schrijvers. Ze werden steeds gekoppeld aan een buurtbewoner, met als doel: een verhaal. Dat vervolgens door die persoon zelf wordt voorgedragen. Een interessant staaltje literaire verdubbeling, hetzelfde procedé als Middenstandsproza en Ziekenhuisproza , twee eerdere projecten van Explore The North.

Marrit Jellema (25) werd gekoppeld aan Aad, een vroegere jongerenwerker. ,,Hij wordt ook wel DJ Aad genoemd, omdat hij altijd plaatjes draaide op buurtfeesten.” Aad moest niet veel van zweverige kunstenaarstypes hebben ,,maar hij vond mij wel aardig, hij zat vol verhalen” en leidde haar rond door de buurt, bijvoorbeeld langs het buurthuis waar Aad werkte met Marokkaanse jongeren. ,,Daar deed hij heel veel goede dingen mee, die jongens bleken okee als iemand ze begreep .”

Marrit goot een en ander in de vorm van een verhaal waarin Aad de lezer, of toehoorder, meeneemt op zijn laatste ronde door de wijk . ,,Ik heb mijn fantasie gebruikt, maar het is grotendeels waarheidsgetrouw. Zijn verhaal.”

Obe Alkema (26), geboren in Midlum, timmert aan de weg als poëzierecensent voor NRC Handelsblad en werd met zijn poëziedebuut Obelisque genomineerd voor de Buddingh’-prijs. ,,En sindsdien krijg ik vooral opdrachten voor proza. Misschien willen mensen wel graag dat ik proza schrijf.”

Dat was deel van de uitdaging voor dit project. Obe werd gekoppeld aan precies die buurtbewoner die hij zelf ook uitgekozen zou hebben: Claudia. ,,Ze houdt erg van opera, erg van theater. Ze is er zelf ook mee bezig.” En hij kreeg Claudia’s beste vriendin Sylvia, die in deze zelfde buurt werkt, er zo maar bij.

In zijn verhaal komen de dames zelf niet aan het woord, ,,ze worden waargenomen door verschillende passanten, buurtbewoners en mijzelf. DaarIn heb ik ook die cohesie, die gemeenschapszin proberen te vangen. Het idee dat mensen naar elkaar omkijken, dat gevoel van surveillance.”

Vrijdagavond 20.45 u, Obe Leeuwarden, wegens festival Explore The North

Nieuws

menu