Zoë Tauran op een loopband en Eurosonic Noorderslag-voorpret. Dit viel muziekexpert Jacob Haagsma deze week op in de pop

Zoë Tauran op TikTok.

Zoë Tauran op TikTok.

Muziekredacteur Jacob Haagsma maakt wat mee in de pop en wijde omstreken. Wat viel hem deze week allemaal op?
Lees meer over
Muziek

En, Jacob, waar ging je hart deze week sneller van kloppen?

Van alle drukte qua werk natuurlijk, maar zeker ook van Zoë Tauran . Of in ieder geval de muziek van deze jonge zangeres vol talent en met een hang naar nineties-r&b . Enorm veel views en likes op TikTok met dit filmpje , waarop ze tekeer gaat op een loopband en toch spatzuiver blijft zingen. Onderdeel van haar wekelijkse zanglessen, want zingen en dansen tegelijk, dat hoort erbij in deze wereld.

Ze komt uit Roden, heeft een Molukse vader en scoort dikke hits met grote jongens als Frenna, Ronnie Flex, Kris Kross Amsterdam. Jong, veelbelovend talent, uit ons eigen Noorden, komt nog op Noorderslag ook. Dus daar moest ik meer van weten.

Noorderslag! Fijn dat je daar zelf over begint.

We ontkomen er niet aan, zeker niet als je in Groningen zit. Eurosonic Noorderslag voluit, afgekort ESNS, groot showcase -festival voor niet altijd even groot Europees talent. Afgetopt dus met Noorderslag, zaterdag, waar vooral verse Nederlandse acts te zien zijn. Dan is er ook nog een conferentie, voor de profs. En het begint dinsdag al, met een op de regionale scene gericht Popgala Noord , waar allemaal mooie prijzen worden uitgedeeld. Leuk nieuwtje: vanwege die festivaldrukte ga ik deze rubriek volgende week dagelijks vanuit Groningen maken. Op locatie!

Benieuwd wat je daar allemaal meemaakt.

Anders ik wel. Geen bandje, biertje, praatje of broodje shoarma zal de lezer bespaard blijven – is het goede voornemen.

Klinkt als een uitputtingsslag.

De vorige weet-ik-hoeveel edities heb ik ook nog overleefd. Ik heb ze allemaal nog meegemaakt, sinds 1986, op een na. Maar je kunt niet alles hebben. Dus heel misschien zou je kunnen zeggen dat je hier met iets van een ervaringsdeskundige te maken hebt. Trouwens: Robin Kester, geboren in Groningen, speelt ook op ESNS. Daar heb ik het al weken over op deze plek, maar als het goed is staat mijn interview met haar eindelijk online.

Da’s mooi. Verder nog dingen meegemaakt?

Friesland had vorige week zijn eigen popgalaatje, de Grote Friese Muziekborrel, waar ook allemaal mensen met prijzen werden overladen – als ze het verdiend hadden tenminste. Enigszins tot mijn verbazing liep Joost daar ook rond, genomineerd als hij was voor ‘beste song’ met zijn klassieker Fryslân Bop . Ik dacht dat Frieslands grootste hiphopster het daar te druk voor zou hebben, maar hij voelde zich er niet te goed voor.

Die prijs kreeg hij ook nog mee naar huis. Zijn dankspeechje was het hoogtepunt van de avond, vooral de manier waarop hij zich druk maakte over niet een, maar twee fouten in de titel van dat nummer, op de projectie. Niet het enige wat niet helemaal lekker ging die avond. De redactie van 3voor12 Friesland was een beetje pissig omdat die ‘song van het jaar’ eigenlijk hun prijs was. En de gefrituurde snacks waren koud, en werden niet echt bijgevuld.

Als het niet erger wordt...

Intussen wees Joost er fijntjes op dat hij destijds best werd gepest, toen hij opgroeide in Stiens en Britsum, én dat op datzelfde Fryslân bop dus Jack Parow meedoet: grote ster in Zuid-Afrika. Iets zegt me dat daar een verband ligt. Friesland kan immers wel een blik van buiten gebruiken. Wat weer een mooie brug is naar de nieuwe Friestalige LC-columnist Pieter Zijlstra, ofwel Gysbert . Is 22, rapt ook nog , schrijft geef mar linich Fries, studeert in Parijs en heeft dus een fris soort buitenstaandersperspectief . Precies wat Friesland heel goed kan gebruiken.

Wij allemaal, toch?

Zo is het, en daarom is kunst zo belangrijk. En meer in het bijzonder: muziek. Alleen al dat tekent het belang van Eurosonic Noorderslag. Acht bands uit Oekraïne, ik bedoel maar. En al die andere acts uit allerlei hoeken van Europa. Benieuwd hoe die tegen de wereld aan kijken.

Maar een festival is toch ook gewoon feest? Een viering van gemeenschapszin, met podium en bierpomp als altaar?

Fijnzinnig uitgedrukt, hoor. Maar het is wel waar, en ook daar is grote behoefte aan. Niet voor niks was Oerrock, het grote festival in het hemelvaartsweekend te Ureterp, binnen de allerkortste keren uitverkocht . Dan hebben we het dus over 3 x 12.000 kaarten, in een half uurtje over de toonbank.

Oerrock?

Hartstikke leuk festival, gerund door een vrijwilligersploeg, wel even meer dan een uit de hand gelopen dorpsfeest. Miss Montreal is er elk jaar, dit jaar hebben ze hete Nederlandse bands als Goldband en Son Mieux. En uit het buitenland komt UB40.

Welke UB40?

Goede vraag. Er zijn er twee, sinds zanger Ali Campbell de band met ruzie verliet en ook die bandnaam ging gebruiken. Dat vonden zijn broers in de andere editie niet leuk, en sindsdien smijten ze met modder naar elkaar. Sneu, maar van een afstandje ook wel weer leuk. Ureterp verwelkomt overigens de UB40 van Ali.