Prins S en De Geit, Goldband en... lijstjestijd! Dit viel muziekexpert Jacob Haagsma deze week op in de pop

Goldband.

Muziekredacteur Jacob Haagsma heeft het maar druk met popmuziek en wijde omstreken. Wat viel hem deze week allemaal op?
Lees meer over
Muziek

En, Jacob, wat hield je deze week van de straat?

Het debuutalbum van Prins S en De Geit bijvoorbeeld. Een verrekt leuk Haags trio, dat al flink opviel bij de digitale editie van Noorderslag, begin dit jaar. Dat doen ze op de komende Noorderslag dus nog eens over, maar dan in het echt. Alweer zo’n leuk Haags fenomeen, net als Goldband .

Ah ja, Goldband.

Populair bandje. Stond donderdag voor 1800 man in De Oosterpoort te Groningen, maar dat hadden er ook drie keer zo veel kunnen zijn, zo veel vraag was er naar de kaartjes.

Nederlandse muziek is maar populair, als ik dat zo hoor.

En dan ook nog in het Nederlands. Net als Broederliefde, trouwens. Die stonden zaterdag in popcentrum Neushoorn, Leeuwarden is dat, voor een publiek van onder de 18 , alcoholvrij dus. Om daarna door te stomen naar Club Red, een deur of wat verderop, voor een zeg maar volwassen show. Op die manier was het voor Neushoorn te betalen.

Was dat wat, Broederliefde?

Vond ik wel, hoor. Goeie raps en toffe beats. De dj van Club Red draaide voor en na ook van die lekkere nummers, een fijne mix van hiphop, reggaeton, dancehall en wat daar tussenin hangt.

Populaire sound, tegenwoordig.

Wat je zegt. En je kunt er alle kanten mee op, richting avant-garde zoals Arca of richting flamenco zoals Rosalía . Zo’n Bad Bunny is de meest gestreamde artiest van dit moment, dus daar hebben we ook een verhaal over. Wel weer gek dat daarin de term ‘reggaeton’ niet voorkomt.

Gelukkig hebben we nog Kevin Bakker, uit Joure, die als helft van duo Tribal Kush ook in die hoek opereert. Ze hebben mooi een Latin Grammy binnengesleept voor een nummer op een album van Carlos Vives, uit Colombia.

Ja, die Jousters schoppen het nog ver . Al komen ze dan weer niet in de Fryske Top 100 , die er ook weer aankomt. De eerste Friestalige reggaeton-kraker, daar wachten we nog even op.

Druk dus.

En toch kom ik soms es aan een boek toe. Mijn aanrader van de week is Blau fan dagen, griis fan ônrust , de allereerste roman in het Bildts. Van Gerard de Jong, ook columnist in die taal voor de Leeuwarder Courant . Ik sprak hem er van de week over, en uit zijn citaten kun je al opmaken dat dat Bildts ook voor anderstaligen heel goed te volgen is.

Lekker sappig, of zoals Gerard het zelf noemt: ’t Is rau, hoekig, soms wat grof in ‘e bek’. Ik mag dat boek hier best noemen wegens de uiterst smaakvolle playlist die hij erbij samenstelde. Compleet met On The Corner , de meest radicale plaat van trompettist Miles Davis. Dus ja, dan deug je.

Vorige week onthield je ons een blik op je Spotify Wrapped-lijst, maar hoe zit het met je jaarlijstje?

Zullen we daar volgende week even over dooremmeren? Dan staat onze hele vrijdagse culturele bijlage vol met zulke lijstjes. Daar heb ik dan wel wat over te mekkeren.

Nieuws

menu